Обновљене сале Културног центра у Кикинди

КИКИНДА: Део простора Културног центра Кикинде реконструисан је и обновљн захваљујући пројекту прекограничне сарадње „Изградња прекограничне мреже за неговање аутентичне традиционалне музике”, који је град Кикинда реализовао са Западним универзитетом из Темишвара, а финансиран је средствима ЕУ.
1
Фото: kikinda.org.rs

Извршена је замена 54 прозора на згради, реновирана је балетска сала, а адаптирана је и модернизована велика сала, чији капацитет је сада знатно већи, јер има 120 места, уместо досадашњих 70. Директорка Културног центра Тања Ножица наглашава да ће им овај простор омогућити да се постојећи садржај обогате и неким новим.

-Поред промоције књига, трибина и неких других програма, овде ће моћи да се изводе позоришне представе и приказују филмови. Укупна вредност пројекта износила је 327.000 евра. Од те суме из ЕУ, Кикинда је добила непуних 150.000 евра - саопштила је Ножица.

 

Локална самоуправа Кикинде и Западни универзитет из Темишвара сарађују од 2014. године и ово је трећи пројекат са темом заштите културног наслеђа, с тим да га је пролонгирала  пандемија изазвана коронавирусом.

Да је здање Културног центра Кикинде сада неупоредиво боље у односу на претходни период уверио се и градоначелник Кикинде Никола Лукач, који је посетио ову установу. Лукач је предочио податак да је захваљујући међународним пројектима, али и средствима локалне самоуправе, у претходном периоду, у Културни центар уложено 18 милиона динара.

- Уверен сам да ће ова мултифункционална сала бити још подеснија за реализацију бројних стандардних, али и неких нових програма које ће осмислити Културни центар – рекао је Лукач и потврдио да је град аплицирао и на конкурсу „Градови у фокусу” Министарства културе, где се надају средствима за обнову фасаде или крова КЦ, јер је реч о једној од најстаријих зграда у центру града.

М. Митровић

Фото: Град Кикинда

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести