Обновљено здање улепшало центар села

МАРТОНОШ: На подручју Месне заједнице Мартонош у претходном периоду остварено је више инвестиција.
m
Фото: Dnevnik.rs

Обновљена фасада зграде Месне заједнице улепшала је село, улагано је у изградњу путева, обнову Дома културе и друге објекте. Фасада зграде Месне заједнице у овом месту кањишке општине, на северу Бачке, обновљена је заједничим средствима Месне заједнице, локалне самоуправе Општине Кањижа и Покрајине.

- С обзиром на то да новац од самодоприноса и приходи Месне заједнице нису довољни за сва улагања, користи се могућност да се неопходна средства по пројектима обезбеде на разним конкурсима - каже председник Савета МЗ Мартонош Гергељ Хорват. - Тако је било и за обнову спољне фасаде зграде Месне заједнице, за шта је инвестирано два милиона динара. Пошто је Општина рекла да на сваки обезбеђен динар даје још један, а из средстава АП Војводине добили смо 800.000 динара, па смо уз сопствена и средства од локалне самоуправе урадили значајан посао. Раније су обновљене канцеларије у згради, а потребно је да се још уради дворишна фасада зграде.

Од путне инфраструктуре асфалтирано је 650 метара у Улици маршала Тита, онолико колико је било пара, а на располагању је пројекат да се радови наставе. Према речима Гергеља Хорвата, чека се да буде негде расписан конкурс да би се обезбедила неопходна средства. Асфалтирање ове улице је важно за мештане Мартоноша јер представља излазак на регионални пут. Такође, у плану је асфалтирање још неких улица као и поправка лоших путева струганим асфалтом. Потребно је и реновирати зграду основне школе, што се планира у сарадњи са локалном самоуправом општине Кањижа. У Малом Песку је урађена фасада старе сеоске школе у којој је уређен Сеоски дом, на фудбалском игралишту у Мартоношу направљен је вањски санитарни чвор, а било је и других мањих улагања.

Једна од већих инвестиција је одржавање зграде Дома културе, за који су решени имовиснки односи, да би се могло конкурисати за средства и да се припреми дигитални нацрт. То је МЗ Мартонош коштало 700.000 динара, јер Културно друштво као непрофитна организација није била у могућности да финансира тај издатак.  

Општина је рекла да на сваки обезбеђен динар даје још један, а из средстава АП Војводине добили смо 800.000 динара, па смо уз сопствени новац од локалне самоуправе урадили значајан посао. Раније су обновљене канцеларије, а потребно је да се још уради дворишна фасада зграде (председник Савета МЗ Мартонош Гергељ Хорват)

Културно друштво „Братство” највећа је друштвена организација и окосница културног живота у месту, а председник Јанош Сел каже да раде више од других удружења, али да имају циљ да сви раде заједно, што је могуће боље, јер је у селу све мање становника и нема довољно деце због одласка у иностранство.

У Мартоношу се организује више манифестација поводом Дана села, жетве, затим разна такмичења у кувању, негују се културне традиције фолклора, музике и стваралаштва. Председник КД „Братство” Јанош Сел наглашава да настоје да очувају и приказују традиције које су остале у селу.  

- Традиције полако нестају, а ми пробамо некако да их сачувамо. Бавимо се неговањем културних традиција и обичаја у условима које имамо, а започели смо и послове на обнови, док смо део унутрашњости Дома културе успели да реновирамо. Ми смо мала организација, наш Дом културе је толко велики да немамо довољно пара за одржавање, али имамо много људи који се ангажују добровољним радом, а на конкурсима добијемо нешто пара и тако можемо да преживљавамо - каже Јанош Сел.  

Гергељ Хорват напомиње да Месна заједница не може да направи радна места, али констатује да у селу има основна школа, забавиште, Дом културе, здравствена амбуланта, Пошта и неколико продваница, али да је неопходно да се још побољшава инфраструктура која обезбеђује услове за нормалан живот како би људи остали овде да живе.   

На месном гробљу је управо завршено постављање 70 метара пута поплочаног цигалама, ширине два метра, захваљујући сарадњи Удружења за заштиту села, локалне самоуправе и Јавног комуналног предузећа „Комуналац” из Кањиже. Вредност радова је око 700 хиљада динара које су добили преко пројекта, док су донацијом госпође Ержебет Тандари обезбедили цигле за изградњу стазе.

Од 22 хектара, колико заузимају гробља на подручју кањишке општине, о половини води бригу о одржавању и опремању ЈКП „Комуналац”. Директор тог оредузећа Ервин Палфи каже да је у последње време било више улагања у уређење и опремање капела на гробљима у Кањижи, Орому и Трешњевцу. Палфи је најавио да ће се наставити са изградњом путне инфраструктуре унутар гробља у Мартоношу, која ће се надовезати на изграђени пут. Он је додао да је на соснову одлуке Скупштине Општине Кањижа предвиђено да ЈКП „Комуналац” у року од годину дана треба да преузме одржавање свиг државних гробаља о којима тренутно, осим тог предузећа, бригу воде и месне заједнице.

Текст и фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести