Од грнчарске радионице до оркестра

КАЊИЖА: Манифестацију „С нама је округао свет” у Кањижи су поводом Светског дана особа са инвалидитетом осми пут приредили Удружење за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица

„С тобом за њих”, Фондација „Крила” и Центар за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа.

Програм је у недељу увече одржан пред бројном публиком у препуној сали Дома уметности, у холу су уприличене пратеће продајне изложбе производа из радионица особа са инвалидитетом из Кањиже, као и радионица Удружења оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа из Новог Кнежевца, слика уметника „Војвођанског ликовног круга”, такође и награђених цртежа ученика Осовне школе „Јован Јовановић Змај” насталих на конкурсу Фондације „Крила” на тему „Заједно за лепши свет”.

- Организовањем разних радионица, дневних боравком, пилот пројектом становања уз подршку и другим програмима наше удружење ради на побољшању положаја особа са инвалидитетом, како би се осећали корисним члановима заједнице, да имају права и потребе као сви други. Радимо на томе да се у нашој средини зна да постоје особе са посебним потребама, да се треба и вреди посебно ангажовати на побољшању њиховог положаја и да је то зајендичка обавеза заједнице - каже Ференц Баги, председник Удружења „С тобом за њих”.

Особе са посебним потребама у кањишкој општини имају могућност за разне активности у оквиру пројекта „Осмех - заједно за културу и спорт”, који је подржан од стране Министарства за рад, запошљавања и социјалну политику. Пројект менаyер Анита Шереш каже да овај пројекат обухвата рад разних радионица у трајању од седам месеци, као што су грнчарска, ткачка, литерарна и музичка, а реализују се у сарадњи са Центром за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа, Основном школом „Јован Јовановић Змај" и Предшколском установом.

Поред очувања и неговања традиција грнчарска и ткачка радионица имају и терапијски циљ, за оспособљавање и пружање могућности да се лица са посебним потребама организују у неки вид самосталног социјалног предузетништва. У току пројекта основци и малишани из предшколске установе су били у прилици да посете радионице и учествују у раду. У оквиру литерарне радионице штићеници Удружења „С тобом за њих” исказују рецитаторске способности, па се успешно укључују у такмичења и на приредбе поводом разних догађаја, док је у оквиру музичке радионице основан оркестар у који су укључене особе са инвалидитетом, деца с посебним потребама, њихови вршњаци из масовне популације, а представио се и на недељној приредби.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести