Одлазак становништа главни проблем општине Мали Иђош

МАЛИ ИЂОШ: Млади одлазе, стари умиру – проблем је Малог Иђоша, као и многих средина у Војводини. Ипак, да има и светлих примера показује породица Ласла Раца, где су недавно добили десето дете.
1
Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Марко Лазић каже да је породица прошле године добила и помоћ Општине, те јој је постављен нов ламинат у кући.

- Људи су вредни и заслужили су да им се помогне, а у кући имају од бебе до деце узраста 15 година - каже Лазић и додаје да њихова општина има много талентоване деце, те се труде да што више улажу у образовање и спорт, као и да сваки успех награде.

Тако ђаци имају бесплатан превоз до школа, а најбољи добијају стипендије у износу од 6.000 динара месечно. Првакиња Србије у категорији кадеткиње у стоном тенису је управо из ове општине, али и најбоља студенткиња Универзитета у Новом Саду.

План локалне самоуправе како би задржали младе таленте да остану да живе у њиховој општини и да се после завршетка средње школе, и факултета врате кући, је изградња радне зоне, која ће упослити људе. Према последњим подацима ова општина од 12.500 становника броји 2.200 незапослених.

- Пуно би нам помогла већа инвестиција, односно, фабрика у којој би се запослило бар 100 људи, јер ми још увек немамо индустријску зону - каже Лазић и додаје да приватна индустријска зона која тренутно послује има мале погоне и не запошљава људе из њихове општине, јер мали број радника ради у тим компанијама.

Становници ове општине су претежно запослени у Суботици, Бачкој Тополи, Врбасу, односно, тамо где има посла, а многи се одлучују на одлазак у иностранство.

- Има и доста празних кућа, али ништа ми нисмо ни лошији, ни бољи од других места у целој Србији, јер људи иду трбухом за крухом- истиче Лазић и напомиње да то није случај са целим породицама, већ одлазе појединачно на неколико месеци, да би чували старе људе у иностранству, на пример.

Према његовим речима, око 200 жена из општине је баш због овог посла, у ком се тражи човек више, отишло за Немачку.

-То је глобални проблем, не само Србије, него се исто дешава и у Хрватској, Бугарској, Румунији, где у још већој мери одлазе, јер су у Европској унији - каже Лазић и додаје да се у земљама са већим бројем становника то не осети у толикој мери, колико код нас

М. Стакић

Фото: Ј.Ивановић

Текст је део пројекта „Пером и објективом кроз Мали Иђош” који је реализовао „Дневник”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове Општине, која суфинансира пројекат..

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести