Одржан гастрономски караван „Изађи ми на теглу“ у Велебиту код Кањиже

​​​​​​​ВЕЛЕБИТ: Гастономски караван “Изађи ми на теглу” у коме се екипе такмиче уоквиру националног надметања у справљању најукуснијег ајвара, шести пут је боравио у Велебиту код Кањиже.
М. Митровић/Победничка екипа “Зимоњићанке”
Фото: М. Митровић/Победничка екипа “Зимоњићанке”

У центру овог малог места са нешто више од 200 житеља, под ведрим небом, такмичило се десет екипа. Председник Савета МЗ Велебит Милутин Граовац и заменик председника кањишке општине Небојша Ракић истичу да за Велебит, а и обогаћивање широке лепезе манифестација у овој средини значе много.

- Без обзира на епидемијску ситуацију окупио се очекивани број екипа и уз поштовање превентивних мера, постоји велика енергија и љубав према овој манифестацији, која је велика радост за мештане Велебита и госте. Локална самоуправа Кањиже, као и претходних година подржава сваку манифестацију оваквог типа - каже Небојша Ракић. -Мештанима Велебита саопштио сам и добру вест да ће се у најскорије време извршити потпуна реконструкција овдашњег Дома културе. То је доста стар објекат од великог значаја за окупљање мештана, а урадиће се комплетна обнова тако да ће у добрим условима моћи да одржавају прославе, дружења и све друге манифестације.

Поред више екипа из Велебита, у квалификационом такмичењу у справљању ајвара учешће су узеле две екипе из Новог Кнежевца и Кола српских сестара из Суботице, а сви су настојали да по сопственом рецепту припреме укусан ајвар и придобију наклоност оцењивачког жирија, како би освојили медаље, пехаре и награде и изборили учешће у финалном такмичењу које ће се одржати 9. октобра у Београду.

Фото: М. Митровић/Млађана екипа средњошколаца из Новог Кнежевца

Победнички ајвар опет је упржила екипа “Зимоњићанке” из Велебита, поновивши лањски успех, па је капитенка Зора Лончар крунисана за “краљицу ајвара”, а она и њене сараднице поред златних медаља и победничког пехара, освојиле су за награду и шпорет “смедеревац”.

Чланица екипе Радмила Цинцар наглашава да се паприка обавезно пече на смедеревцу, да се сви радују поновљеном успеху, а да је у справљање доброг ајвара најважнија љубав, добра воља, квалитетна паприка и сложна и весела дружина.

- Све чланице екипе су родом из оближњег села Зимоњића, али смо се добро удале у Велебит, на право место и трудимо се да оправдамо поверење - каже Радмила Цинцар.

Друго место припало је екипи “Вредне жене и њихове бене” из Велебита, док је треће место освојила екипа “Тисин цвет” из Новог Кнежевца.

Бивша председница Савета МЗ Велебит Милица Маљковић је претходних година учествовала у организацији манифестације, а овом приликом је предводила екипу “Царице ајварице”.

Фото: М. Митровић/Екипа Кола српских сестара из Суботице  

- Ово је једно лепо надметање и дружење, а ајвар припремамо по рецепту који смо наследили од наших бака и мама. За укусан ајвар је важна љубав према свакој папричици коју печемо и очистимо, не перемо је много, добро оцедимо и са јако мало уља, белог лука, шећера и соли упржимо, а да буде пикантан додамо и љуте папричице - открива Милица Маљковић.  Екипа “Опасни Марко и очајне домаћице” са капитеном Марком Сударом из Велебита два пута је побеђивала. Судар и његове помоћнице су се трудиле, да све буде педантно, добро зачињено и упржено, али су остали без признања. Што бољем резултату надала се екипа “Талентовани средњошколци”, састављена од ученика куварског смера Средњошколског центра “Доситеј Обрадовић” из Новог Кнежевца-   

- Први пут припремамо ајвар и веома смо узбуђени, па се надамо да ће све бити у реду. Рецепт и савете смо покупили од професора, али најважније је да стичемо искуство, што је потребно у савладавању заната за који учимо - сматра капитенка екипе “Талентовани средњошколци” Александра Феризи.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести