Одржана четврта Штрапаријада у Честерегу

ЧЕСТЕРЕГ: Такмичење радних коња одржано је јуче у оквиру четврте манифестације Штрапаријада на стадиону Фудбалског клуба „Напредак” у Честерегу.
с
Фото: Покрајинска влада

Догађај је свечано отворио покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, магласивши да је реч о манифестацији која на локалу умногоме утиче на очување културног и историјског наслеђа народа који насељавају ово подручје.

- Манифестације попут ове јесу и паралеле и судари, те осликавају праву Војводину, њену различитост и све оно што чини традицију - рекао је др Иванишевић. - Ова манифестација оживљава рурални туризам и подсећа на то одакле су људи дошли, а који желе да сачувају своје особености.

Фото: Покрајинска влада

Штрапање, односно штрапаријада, јесте такмичење радних коња у вучи трупаца, а задатак такмичара био је да се трупац превуче на стази дужине 96 метара. Такмичари су били подељени у више категорија и није било дозвољено физичко кажњавање животиња.


Манифестације попут ове јесу и паралеле и судари, те осликавају праву Војводину, њену различитост и све оно што чини традицију. Ова манифестација оживљава рурални туризам и подсећа на то одакле су људи дошли, а који желе да сачувају своје особености (др Ненад Иванишевић)

- Да би се сачувала култура, традиција, начин живота људи који су дошли овде, да новије генерације не забораве оно чиме су се бавиле деде и бабе, од чега су живели, тако је све ово и почело и онда се обична идеја да то обележимо, претворила у озбиљну манифестацију - каже организатор „Штрапаријаде” Марко Глигић.

Јован Лазић из Марадика коњарством се бави из љубави, јер већ дуго година коњи не раде послове за које су их раније користили. Иако су до сад учествовали на сличним такмичењима, јуче су по први пут одлучили да одмере снаге и у Честерегу.

- Сећам се мог деде, тате кад су радили с коњима, орали, све живо уместо трактора, није било другог превоза. Устану у 3 сата, нахране их, па иду да шпартају кукурузе, да би четири човека могла да окопавају једно јутро - прича Лазић.

Л. Р.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести