Одржана чувена чурушка регата на Тиси

ЧУРУГ: Традиционална Чурушка регата одржана је на Старој Тиси, где се окупило више од стотину учесника са око двадесетак чамаца.
c
Фото: Dnevnik.rs

Догађај којем се Чуружани радују сваке године почео је и завршио се на обали Старе Тисе, у оквиру истоименог парка природе, у организацији Спортског савеза општине Жабаљ и Туристичке организације општине Жабаљ, а под покровитељством локалне самоуправе. Члан Општинског већа за спорт и туризам и један од дугогодишњих организатора регате Зоран Шолаја, истакао је да је чар ове манифестације дружење и стицање нових пријатељстава.

- Увек нам је циљ да окупимо што већи број учесника, као и да привучемо што већи број туриста у нашу општину. Дружење је, подразумева се, на првом месту, а после саме регате одређујемо победнике по изгледу, односно лепоти чамца, а не по брзини. Након доделе пехара, сваке године прослава буде незаборавна, а цео дан протекне у феноменалној атмосфери. Чуружани су увек расположени за дружење, тако да ни тмурније време није успело да нам поквари планове - рекао је Шолаја.

Фото: Dnevnik.rs

Веслачи су пловили Тисом од Чуруга до Бачког Градишта, а по повратку, у последњих 100 метара, симболично су се такмичили. По завршетку, имали су организован ручак и прославу, као и сваке године.

Чуружанин Немања Тапавица са породицом и пријатељима учествује на регати већ 14 година и каже да му је то један од најлепших дана у години.

- Код нас у екипи буде од девет до 15 људи, пошто терамо десантни гумени чамац, за 25 особа, војни. Дружење и пријатељство су оно што се не може мерити ни са чим другим, то нам је најбитније. Чуружани су прави домаћини, увек волимо да позовемо и госте који нису одавде, да уживају у овој природној лепоти, имамо прелепу Тису, на нама је да организујемо овакво уживање и да дочекамо сваког ко жели да дође - казао је дугогодишњи учесник регате.

Надметање без посебних правила у броју чланова посаде и величини и врсти пловила, надгледали су рониоци и чувари, који су све време били уз веслаче. Регата је рекреативног карактера, са циљем дружења и промоције Старе Тисе, као заштићеног добра, а такође и подстицање развоја одрживог туризма.

Текст и фото: М. Рашић

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести