ОПШТИНA КАЊИЖА Уместо по блату, струганим асфалтом до салаша

ТОТОВО СЕЛО/ХОРГОШ: На подручју кањишке општине су у току радови на одржавању, обнови и изградњи локалних и атарских путева.
Lakše se  stiže do salaša i voćnjaka kroz atar Horgoša prema Malim Pijacama Foto: M. Mitrović
Фото: Лакше се  стиже до салаша и воћњака кроз атар Хоргоша према Малим Пијацама Фото: М. Митровић

Ових дана ради се на деоницама у дужини од 6,2 километра. Вредност радова је 12,7 милиона динара, а послови су поверени суботичкој компанији „Војпут”.

Локални атарски пут између Тотовог Села у кањишкој и Богараша у сенћанској општини је око три и по километра. Управо се ради на преосталој деоници у дужини 1,3 километара, каже Ервин Палфи, директор ЈКП „Комуналац”, предузећа које управља локалним саобраћајницама на подручју кањишке општине.

Члан Савета МЗ Тотово Село Иштван Бонтович истиче да је пут од чврсте подлоге одувек био његова жеља и сан житеља ових насеља и околних салаша. Ради се равнање подлоге пута, па ће се саобраћајница кроз атар учврстити слојем од 10 центиметара струганог асфалта, тако да ће се овим путем моћи одвијати саобраћај у свим временским условима.

- Радујем се да се тај сан остварује јер се овим путем скраћује раздаљина из овог дела кањишке општине према салашима Богараша у општини Сента, а и онима који из тог правца долазе код нас у Тотово Село из правца Сента и Бачке Тополе. Заобилазно преко Трешњевца пут је дужи за 20 километара у једном правцу, значи у доласку и одласку укупно 40 километара. Због тога је добро што ће се овај пут коначно направити - наглашава Бонтович.

Фото: Илустрација Фото: М. Митровић 

Он напомиње да је нова саобраћајница вишеструко значајна, не само за житеље ових места и салашаре, јер неће морати кроз блато и прашину, а значајна и због тога што у Тотовом Селу постоји Фудбалска академија „Њерш Иштван”  коју похађају талентована деца из више војвођанских места, тако да родитељи који путују са децом из правца Бачке Тополе, Сенте, Бечеја и Новог Сада могу брже стићи краћим путем.    

Обновљен је и локални пут до салаша који се налазе између Хоргоша и Малих Пијаца, који обезбеђује боље услове за преко 200 житеља. Пут звани Утрине од шкопаца учвршћен је струганим асфалтом у дужини од 500 метара. Рехабилитован је дотрајали стари пут, а радове вредне 800.000 динара финансирала је Општина Кањижа.

На подручју кањишке општине је доста локалних атарских путева које који су важни за житеље салаша и насеља. 

- Нама овај пут итекако пуно значи јер нам олакшава свакодневни живот. Сада без проблема можемо да излазимо са возилима. У овом делу атара од Хоргоша према Малим Пијацама има око стотину кућа и сада нам је боље и лакше, захваљујући разумевању општине да се решавају и наше потребе и проблеми - каже домаћин Ерне Биро који живи у овом крају, а заступа интересе салашара са овог подручја као члан Савета Месне заједнице Хоргош.

Председник Савета МЗ Хоргош Роберт Шорш додаје да је циљ да се помаже људима да лакше могу излазити са својих салаша и из улица, да када је кишовито и неповољне временске прилике не морају ићи кроз блато. 

- Мислим да смо успели у томе, јер немамо новца да свуда градимо асфалтне путеве, али у претходне четири године смо путеве са чврстом подлогом успели да урадимо у 26 улица, махом на периферији насеља, па и овде у удаљенијем делу код Фодорове дужи и на путу Утрине од шкопаца, где наши људи имају плантаже воћа, а и доста њих ту живи на салашима – прича Шорш. - Још нам је остало да саставимо једну деоницу да направимо кружни пут, да би људи могли несметано да улазе на своје поседе.

У плану је да се постави осветљење код аутобуског стајалишта на Фодоровој дужи, да када почне школска година они који путују не морају да аутобус чекају у мраку.

Само ове године из општинске касе дато је за 3,5 километара путева на подручју Хоргоша око 3,6 милиона динара. Више километара локалних и атарских путева од туцаника урађено је претходних година у атарима Хоргоша, Малих Пијаца, Мартоноша и Орома. Пречицом кроз атар путем од туцаника су спојена насеља Ором и Долине која припадају истој месној заједници кањишке општине.

М. Митровић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести