Општина Оџаци крије многе тајне под земљом

Председница Општине Оџаци Латинка Васиљковић каже да где год почну да копају, нађу неки археолошки локалитет, поготово од кад су кренули радови у индустријској зони.
odzaci foto jelena ivanovic-13.jpg
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

О богатој прошлости општине говоре и вредни експонати који су изложени у Музејској јединици у Оџацима међу којима је изузетно вредна статуа „Црвенокоса  богиња“  која потврђује да се на овом подручју живело 5000 година пре нове ере.  Реплика статуе налази се испред зграде Општине, док је оригинал изложен у Музеју, а по њој је постојала и манифестацији у Општини коју Оџачани желе поново да оживе.

Марија Дракулић из Туристичке организације Општине Оџаци каже за "Дневник" да њихова општина поседује бројне природне и културне локалитете које треба посетити, а међу њима су можда најистакнутији сакрални објекти, од којих је већина због свог значаја стављена под заштиту државе.

"То су  свакако црква Светог Георгија у Раткову, Римокатоличка црква Светог Миховила у Оџацима, Православна црква Архангела Михајла у Дероњама , Православна црква Светог Димитрија у Лалићу и Православна црква Светих апостола Петра и Павла у Бачком Брестовцу", каже Марија Дракулић.

Општина Оџаци има многобројне галерије, а можда најзанимљивије су  „Галерија дечије графике ратковачке графичке школе Анкице Ижак“ у Раткову и Галерија „Светог Рафаила Момчиловића“ у Дероњама.

"Да би се упознали обичаји, култура и начин живљења дужег временског периода на овим просторима неопходно је обићи етно куће у Раткову, Дероњу, Лалићу и Богојеву,  које су опремљене значајним експонатима који говоре о прошлости овог подручја", каже Дракулић.

Она додаје да је највећи проблем општине у туристичком смислу недостатак смештајних капацитета, којих је веома мало.

Туристичку понуду општине чине и лов и риболов.

"Самим тим што Дунав протиче кроз општину Оџаци он је створио бројне мртваје, аду, баре и језера који су створили услове за бављењем риболовом а и пружа услове за рекреацију. Такође, љубитеље фотографије оставља без даха, и поготово се истиче „Богојевачки рит“ смештен између насеља Богојево и Каравуково", истиче Дракулић.

Према њеним речима, богатство шумама пружа изузетне услове за развој лова с обзиром на богатство ситне и крупне дивљачи.

"Уз Дунав су најпознатија језера „Штранд“ који важе за најомиљеније купалиште локалног становништва", каже Дракулић и додаје да је олимпијски базен у Оџацима такође у летњим месецима преплављен купачима и опремљен је тако да пружа комплетно задовољство онима који се одлуче да дан проведу на базену.

Општина Оџаци може се обићи бициклом јер су сва насеља општине Оџаци повезана са централним насељем и кроз општину пролази и транс - европска бициклистичка рута „Еуро вело 6“.

"Интересантно је посетити  „Савићеве ветрењаче“ у Дероњама  које су толико усавршене да их покреће чак и лахор", напомиње Дракулић.

У току године у општини Оџаци организују се бројне манифестације у сваком насељу: "Не заборави роде", "ЦАЦИБ", "Фијакеријада" у Оџацима, "Позоришни Дани Михала Бенке –Уче" у Лалићу, "Старинска жртва" у Дероњама, "Ношња бал" у Лалићу,  "Гитаријада" у Раткову, "Дани Ликовне колоније" у Дероњама, "Оџачки полумаратон", "Златна песница", "Фестивал меда" у Оџацима.

Сталне поставке музеја- археолошка и историјска

Марија Дракулић из Туристичке организације Општине Оџаци каже да су Оџачани врло поносни на Музејску јединицу у Оџацима која има изложбени просотр са две сталне поставке- археолошка и историјска збирка.

"Археолошко одељење има богат и значајан археолошки материјал са локалитета Доња Брањевина, док предмети из историјске збирке заузимају половину сталне поставке Музејске јединице", истиче Дракулић и додаје да се могу видети историјски и културно вредни предмети, због чега музеј посећују и стари и млади.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Оџаци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести