Општина Рума отвара нове сточне јаме у Павловцима и Краљевцима

РУМА: Како би спречила несавесно одлагање животињског отпада, Општина Рума је издвојила средства за изградњу две сточне јаме, у Павловцима и Краљевцима.
Општина Рума
Фото: Општина Рума

У Павловцима су у току радови на изградњи нове сточне јаме, димензија осам пута четири метра, која се налази тик уз постојећу јаму, чији су капацитети скоро максимално искоришћени.

Иако су Павловци мало село, у њему се бележи тренд раста сточног фонда, па тако стара јама, изграђена крајем 60-их година, није више у могућности да задовољи потребе села, где тренутно раде три или четири фарме.

- Локална самоуправа редовно издваја средства за чишћење дивљих депонија, санирање постојећих, изградњу сточних јама, набавку већег броја контејнера, али све то у борби за заштиту животне средине није довољно, уколико неко несавесним одлагањем отпада решавајући свој проблем, изнова и изнова ствара проблем целом друштву - истакао је председник румске општине Слађан Манчић.

Он додаје да живи у сеоској месној заједници, где је иста ситуација и на кленачкој депонији где пуно људи, да ли из Шапца, или они који пролазе путем М21, само сиђу мало са асфалта колико могу да не испраше ауто и само баце отпад поред пута.

- То није начин, морамо да променимо свест, да штитимо нашу околину и здравље свих нас. Општина је за пројекат изградње сточних јама издвојила 1,7 милиона динара. Много је већа вредност за нас да се тај отпад одложи на прави начин - рекао је Манчић, најавивши радове и у Краљевцима.

На локацији између Руме и Краљеваца налазе се две сточне јаме које су такође оптерећене.

- У Краљевцима радимо нову, дубљу јаму, кружног облика. Желимо да и на тој локацији такође обезбедимо додатни простор, јер мени је несхватљиво да имамо толико угинућа, односно да људи имају толико угинућа у сточном фонду, али колико чујем многи људи са стране довозе и разбацују животињски отпад по околини- наводи Манчић. - Из „Комуналца” кажу да они једном недељно обилазе све локације где постоје сточне јаме. Протеклог викенда је комунална инспекција на сточној јами у Краљевцима затекла хаос. Проблем је сада тамо решен.

Председник Савета МЗ Павловци Дражен Гајић напомиње да је ово био један од горућих проблема у селу, те да је то значајан потез за очување животне средине, али и здравља грађана.

- Због великог пораста сточног фонда у селу у последњих неколико година јавила се потреба за проширењем капацитета садашње јаме, она је попуњена и направљена је још 1968. године, тако да је ова јама сада већа и далеко функционалнија, јер има два отвора за убацивање стоке- каже Гајић. - Сам прилаз јами је уређен, сада ће животињски отпад моћи на правилан начин, доста лако и једноставно да се одложи, те сматрам да је ово велики потез за очување животне средине и такође здравља грађана.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести