Општина Рума сама финансира градњу новог вртића

РУМА: Изградњу новог вртића „Коцкица 2” сопственим средствима финансираће Општина Рума.
д
Фото: Општина Рума

Објекат у Улици Алексе Шантића простираће се на на преко 2.600 квадратних метара, а камен темељац поводом почетка изградње положили су у четвртак министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник румске општине Слађан Манчић.

Вртић ће имати укупно 12 соба, четири за јаслице и осам за децу обданишног узраста, вишенаменску салу, трпезарију, простор за администрацију, техничке просторије, лекарску собу, фискултурну салу. За изградњу вртића намењено је 131,7 милиона динара. Вредност опреме и намештаја је преко 16 милиона динара, а за спољно уређење са мобилијаром биће издвојено нешто преко 11,5 милиона динара.

- Ми смо ове године уписали 1711 деце, 300 више него претходне године. Имамо на листи близу 40-оро деце, што није велики број у односу на период од пре, рецимо, пет година. Изградњом овог вртића добијамо максималан простор за још 280 деце. Дугорочно ћемо решити потенцијални проблем мањка места за упис, мада је то леп проблем који се појављује, само нека број деце расте, ми смо ту да обезбедимо услове да свима предшколско образовање буде доступно и не само то, оно је код нас и бесплатно већ четири године - поручио је, овом приликом, Слађан Манчић.

Осим бесплатног вртића, Општина Рума је за 3.700 основаца обезбедила потпуно бесплатне уyбенике и радне свеске. У сарадњи са министарством просвете омогућен је нови смер – стоматолошка сестра, образовни профил који не постоји ни у једној средњој школи у Срему. Сви пројекти које општина самостално финансира дошли су као производ добре државне политике, која је у Руми покренула привреду, додао је Манчић.

Министар Ружић је истакао да је Рума модел како треба да функционише озбиљна локална самоуправа.

- Први пут за пола године присуствујем постављању камена темељца једног важног инфраструктурног објекта, пре свега за васпитно - образовни систем у коме је јединица локалне самоуправе инвеститор. Ово је зачетак установе у којој отпочиње изградња личне и етичке, психолошке вертикале сваке личности, место где ће се деца социјализовати и где ће се стицати прва знања.  Мислим да је Рума управо, рекао бих, модел како једна озбиља локална самоуправа треба да функционише. Наравно да у Руми постоје одређене компаративне предности, па и у читавом Срему, у односу на неке друге крајеве широм наше земље, али је такође важно да те предности мора неко да афирмише и да их искористи и како би привукао инвеститоре. Мислим да имате једног од најбољих председника општине у Србији - оценио је Ружић и додао да се нада да ће следеће године присуствовати отварању вртића.

В. Х.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести