Органска салата из школског пластеника

Оснивањем Центра органске производње у Селенчи, стекли су се услови да се едукују пољопривредници заинтересовани за овај начин производње. Ученици пољопривредне школе у Бачу,

 практично имају привилегију да у оквиру Центра и на школској економији учествују у комплетном процесу, од сетве до скидања производа. У едукације и практично изучавање органског начина производње укључени су и професори школе, који су веома активни у примени принципа органске производње на економији школе.

- Од 2007. године, односно од самог почетка рада Центра, Пољопривредна школа из Бача, директно је укључена у организовање органске производње пољопривредних култура, најчешће поврћа, али и ратарских култура. Пошто су у рад Центра укључени експерти из ове области, јасно је да ученици као и њихови наставници, црпе знање од најеминентнијих стручњака.

Били су укључени у рад за време трајања симпозијума и свих стручних скупова, а затим знања примењују на огледним парцелама у оквиру школске економије. Огледно поље на школској економији засејано је са око 50 различитих биљних врста, на које се примењују принципи органске производње, што ће свакако резулирати већим нивоом знања, код ученика и наставника – рекао нам је Јозеф Гашпаровски, председник Центра за органску производњу.

На огледним пољима школске економије, не примењује се ништа што није органско. Нема прихране разним средствима и осталих радњи које се примењују у традиционалној пољопривредној производњи, потврђује нам Либушка Фачара, коју је Школа задужила за сарадњу са Центром.
- Део предмета Биљна производња 1, посвећен је органској производњи биљака. То је део који се односи на теоретска знања и наслања се на добру сарадњу са Центром, односно на стицање теоретских, али и практичних знања, која се директно примењују на школској економији. Деца су веома поносна на производе које сами саде, негују и на крају оберу. Они су и највећи конзументи ових производа - рекла нам је Либушка Фачара.

Велики допринос и подршку за развој сарадње Центра за органску производњу и пољопривредне школе, даје и Општина Бач, која по речима Либушке Фачара, препознаје значај органске производње, а укључује се и директно у сарадњу Школе, Центра и Универзитета Едуконс из Сремске Каменице, где је развијен смер органске произдводње.

С. Милер

EUR/RSD 117.1777
Најновије вести