Орнитолози изучавају сеобу птица на Лабудовом окну

БЕЛА ЦРКВА:  Друштво за заштиту и проучавање птица Србије - ДЗППС другу годину за редом прати јесењу сеобу птица у оквиру Међународно значајног подручја за птице “Лабудово окно” недалеко од Беле Цркве.
p
Фото: pticesrbije.rs

Од 17. августа до 17. септембра орнитолози ће обележавати птице металним ножним прстеновима с јединственим ознакама. Поред обележавања пратиће се присуство и бројност свих врста птица које се на том локалитету задржавају или преко њега прелећу.

Лабудово окно једна је од најважнијих успутних станица за птице које се у јесен крећу на југ Јадранским селидбеним путем. Птице у овом бајковитом пределу, где се Делиблатска пешчара наслања на Дунав, проналазе храну и мир. То је мотивисало орнитологе Друштва да управу ту сместе свој истраживачки камп.

Од почетка прстеновачког кампа обележено је више од 500 птица, међу њима гроготовац, спрудник мигавац, кривокљуни спрудник, чапљица, водомар, набраја орнитолог из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Марко Шћибан.

Интересантне врсте, додаје, које су видели на прелету су орао змијар, орао рибар, велика спрутка, еја ливадарка, шљука камењарка, велика чигра и мали галеб.

Значајно откриће је ноћилиште од скоро 1.200 јединки ретких малих вранаца.

Птице се хватају у специјалне орнитолошке мреже, премеравају, прегледа се њихово телесно стање, ухрањеност и мењање перја (митарење), одређује се врста, пол и старост јединке и по добијању прстена птице се пуштају да наставе своју сеобу. Подаци добијени током оваквих истраживања орнитолозима омогућавају да открију највеће тајне из живота птица попут дужине живота, степена преживљавања у природи, путева сеоба, географског порекла, стратегија преживљавања, исхране, телесне кондиције и здравственог стања. Оваква вредна сазнања у највећој мери доприносе креирању научно заснованих стратегија очувања птица и природе.

Фото: pticesrbije.rs

Камп ће посетити више десетина орнитолога, чланова Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, љубитеља птица и природе из свих делова Србије, а многи од њих ће се по први пут упознати са овом истраживачком делатношћу.

Истраживање птица на Лабудовом окну спроводи се у склопу великог међународног пројекта „Јадрански селидбени пут: безбедни коридори за сеобу – зауставимо илегално убијање птица у Средоземљу“. Циљ пројекта је да се на важним тачкама, дуж Јадранског селидбеног пута каква је Лабудово окно, птицама омогући одмор и безбедан наставак сеобе.

А.Б.

Пројекат „Остваривање јавног интереса у Белој Цркви“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Бела Црква. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове орагана који је доделио средства.

Bacvanin
05.09.2019 • 16:13
Iz severne Backe u utorak 2.9 su otisle laste.Dan kasnije video sam jednu koja je popodne nadletala objekat gde se legla,sama je bila i verovato je trazila svoju porodicu.Pratio sam je do mraka,nije

Selidba lasta iz severne Backe odigrala se u utorak 2.9. Jer sutra dan samo sam video jednu koja je obletala objekat gde se legla,verovatno trazeci svoju obitelj.Pratio sam je pred mrak usla je kod gnezda samo jednom,izletela kruzila okolo i kad je pao mrak izgubila se u tami.Dva legla su iz jednog gnezda izlezena ovog leta,bilo je vec kasno 23 avgust kada su izletela dva ptica iz gnezda.Mozda je jedno od njih zaostalo za jatom.Juce i danas nisam vide ni jednu lastu,a bilo ih je oko 30 u blizini na zicama pred odlazak.
Bacvanin
10.09.2019 • 21:58
Danas 10.9. Jato lasta u selidba iz severnih krajeva,sletela je na odmor i da nadju hranu.Posto ovde na selu ima mini farmi,svake godine se zadrze na odmoru.Takodje sam onavesten da iz okoline Franfurkta 8.9. Nisu jos otselile.
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести