Осам локација за одлагање отпада у Пландишту

ПЛАНДИШТЕ: У наредним данима ЈКП „Полет“ обележиће осам локација намењених за одлагање отпада, првенствено грађевинског, на подручју општине Пландиште.
Plandiste foto jelena ivanovic-16
Фото: Дневник (Ј. Ивановић)

До сада то није био случај, па су становници у сваком општинском насељу по свом нагођењу бацали непотребне ствари, преостале након градње, ко је где сматрао да је најподесније.

Директор ЈКП „Полет“ Милан Селаковић каже да је локална самоуправа добила од Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине новац, па ће  „Полет“ истаћи обавештења на местима превиђеним за депоније и тако обавестити становништво, да најзад имају место, где могу да га лагерују.

- Очекујемо да ћемо бар 15 табли поставити – каже директор Селаковић и појашњава да је „Полет“ до сада једном годишње у свим месним заједницама одвозио, односно чистио површине које су биле пуне којечега. – За разлику од грађевинског отпада, „Полет“ кућно смеће одвози у свим местима недељно. Свако домаћинство има канту за одлагање те врсте смећа и за то месечно плаћа рачун, с тим што у пролеће, приде, иде по селима и одвози, што је током зиме и за време пролећних радова у баштама и двориштима остало као непотребно.


Очишћено пет депонија

У току године је нађено 13 дивљих депонија у свим местима, а очишћено је за сада пет -  у Великом Гају, Маргити, Марковићеву, Банатском Соколцу -Купинику, Старом Лецу -Хајдучици, потврдила нам је инспекторка за заштиту животне средине Наташа Боројевић.  Општина Пландиште је добила новац на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду за уклањање дивљих депонија, односно привођење намени пољопривредног земљишта. Намера конкурса је и била уклањање комуналног, неопасног и инертног отпада са обрадивог државног земљишта. Укупна вредност пројекта у Пландишту је око 2,1 милиона динара, с тим што Покрајински секретаријат обезбеђује  30 одсто новца, а  Општина 70 одсто.


Иначе, комунални отпад се одлаже на уређеном сметлишту у Пландишту, где постоје четири касете и два канала и ту се лагерује отпад уклоњен са дивљих депонија по селима.

- Касете су скоро пуне, па се мора водити рачуна, планирати нове капацитете. Пре десетак година био је план да се у Вршцу изгради регионална депонија, али пошто од тога, бар, за сада нема ништа, већ сада се мора повести рачуна о томе где ће бити ново сметилиште за општину – рекао је Селаковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести