Осликани први мурали на Фрушкој гори (Фото)

Уметници окупљени око удружења Фрушкаћ из Новог Сада  исцртали су највећи мурал на Фрушкој гори и уредили неколико објеката који су били запуштени и занемарени.
murali fruskac 11.jpg
Фото: fruskac.net

Ово је још једна у низу акција Удружења које намерава да напуштени и оронули објекти добију нов живот и сврху.

Током неколико дана боравка на Фрушкој гори, уметници Сања Стојков и Вања Викало уз помоћ групе ентузијаста окупљених око удружења за промоцију Фрушке горе "Фрушкаћ" исцртали су мурал на насуканој бродској олупини у Нештину и на помоћном објекту на језеру Капавица.

У оквиру истог локалитета Вања и Сања су интервенисали и када су наилазили на отпад и на старе, дотрајале и одбачене предмете претварајућиих их лако и брзо у уметничка дела. На тај начин Вања и Сања су утицали на изглед наше животне околине, замењујући ружно за лепо и дајући предметима нови смисао.

Удружење Фрушкаћ је већ организовало сличне акције, претварајући бетонске тенковске барикаде на раскрсници пута Визић-Дивош на Фрушкој гори, у уметничке инсталације.

Екипа Фрушкаћа је током те акције гомилу сивих бетонских препрека обојила у лубенице, али и очистила околни део и поправила знакове поред пута. Неколико месеци након тога исцртан је и мурал на оронулој некадашњој портирској кућици на језеру Бели камен.

Fruskac.net је онлајн водич кроз Национални парк Фрушка гора настао са циљем очувања његових културних, историјских и природних вредности. Основан 2015. године, Фрушкаћ је независно, добровољно, невладино и непрофитно удружење покренуто самоиницијативом ентузијаста и заљубљеника у природу. Портал је направљен искључиво доприносом и вештинама заљубљеника у природу.  

М.С.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести