Отворено прво инклузивно игралиште у парку хероја код Жупаније

СОМБОР: У последњих неколико година сомборски малишани су добили неколико нових игралишта, а готово сва су реконструисана како би најмлађи боравили у безбедном окружењу.
1
Фото: Dnevnik.rs

Овдашња локална самоуправа отишла је и корак даље, па је недавно отворено и прво инклузивно дечије игралиште у Парку хероја. Изграђене су прилазне стазе, постављена мека гумена подлога, а справе су прилагођене деци са сметњама у развоју.

Иницијатива је потекла од Покрета малих људи Србије, којем председава Сомборац, Милан Граховац, а финансијер изградње је Град Сомбор и фирма „Мобилити“. Игралиште је званично отворила градоначелница Душанка Голубовић истакавши да је инклузивно игралиште настало као резултат сарадње локалне самоуправе са удружењем грађана, али и да је оно намењено свој деци.

- Започели смо са реализацијом почетком године и успели званично и да га отворимо – рекла је сомборска градоначелница, уз подсећање да је пре две године Сомбор добио посебну награду за приступачност, од заштитника грађана, пошто је кроз сличне пројекте показао да води рачуна о потребама особа са инвалидитетом или са другим врстама сметњи.

- Овај град желимо да учинимо приступачним и отвореним за свакога. Управо такво јесте и ово игралиште које је заправо намењено за сву децу, како града Сомбора, тако и за све оне који град посећују, али је превасходно по први пут прилагођено и деци која имају сметње у развоју - изјавила је овим поводом градоначелница Голубовић.

Милан Граховац из Покрета малих људи Србије изразио је захвалност градској управи, јер је Сомбор тек трећи град у Србији који има једно овакво дивно игралиште. Он је додао да му је драго што ће деца са сметњама у развоју и инвалидитетом имати место где ће се играти са осталим вршњацима.  - Најбитније је да се шири позитивна порука, да деца заједно кроз игру разумеју једни друге и њихове потребе – поручио је Граховац.

У изградњи првог инклузивног игралишта у Сомбору учествовала је постављањем одговарајуће подлоге и компанија „Мобилити” која се бави бригом о деци са сметњама у развоју.  

М. Мћ

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести