ПАОРИ ОГОРЧЕНИ Њиве загађене нафтом још нису саниране

ДОЛИНЕ: Земљиште загађено сировом нафтом која се 12. марта у атару насеља Долине у кањишкој општини, излила на њиву Петера Бичкеија још није санирано.
nafta oranice doline
Фото: Dnevnik.rs

То је у обиласку терена код бушотине НИС-а на којој је дошло до изливања нафте и салаша Петера Бичкеија констатовао председник кањишке општине Роберт Фејстамер.

Фејстамер је о насталом загађењу животне средине и проблемима с водом за пиће разговарао са Петером Бичкеијем и његовим комшијама Дејаном Пејаком и Жолтом Бичкеијем. Нафтна бушотина на којој је дошло до проблема не ради, а санирање загађеног земљишта није обављено онако како се тврдило у информацијама из НИС-а и локалне самоуправе општине Кањижа.

„Када смо обавештени шта се десило ми смо одмах контактирали НИС и покрајинске институције надлежне за заштиту животне средине, а као што се види тај посао на санацији земљишта или није адекватно урађен или није завршен. То ћу сазнати за неколико дана на састанку са регионалним директором компаније, а поред санације овог земљишта тема ће бити и путна мрежа која је у општини у јако лошем стању тамо где НИС обавља послове на бушотинама. Надам се да ћемо моћи да дођемо до заједничког решења, пошто смо до сада могли нормално да сарађујемо, па се надам да то у будуће можемо дугорочно“, изјавио је Фејстамер.

Испоставило се да загађење воде у бунарима нема никакве везе са изливеном нафтом, него је бактериолошко

Салашари са овог подручја нису повезани на водоводну мрежу него се водом снабдевају из сопствених бунара. За загађење воде у бунарима, према речима Фејстамера, испоставило се да нема никакве везе са изливеном нафтом, него да је бактериолошко, па ће се преко јавног предузећа задуженог за водоснабдевање настојати да се помогне.

Фото: Dnevnik.rs

Због нафтне бушотине која је на његовој њиви, Петер Бичкеи каже да има само проблема, а да је годишњи закуп за тај део земљишта свега 9.600 динара.

„Не видим да је нешто велико урађено на загађеном земљишту. Узели су узорак за испитивање земље, али тај резултат још није стигао. Штета ми је причињена, али колика, не могу сам да процењујем и надам се да ће бити надокађена. Нећу сејати, јер је семе скупо и питање је колико би родило. Ништа не очекујем, само штету. Како сада ствари стоје требаћу да платим казну. Покренут је судски поступак зато што раднике НИС-а нисам пустио да прођу до бушотине. После су ми јавили да имају судски налог да морам да пустим. Дали су ме на суд и изгледа да ћу морати да платим око 200.000 хиљада динара“, огорчен је Петер Бичкеи.


Скресана нафтна рента

Посебно је укзано и на проблематику износа такозване нафтне ренте. У касу Општине Кањижа по закону НИС уплаћује нафтну ренту, која служи за отклањање последица експлоатације нафте и гаса, међутим, председник општине Роберт Фејстамер предочава да се износ драстично смањио. Јер, до скоро уплате на име нафтне ренте годишње су износиле око 320 милиона динара, а сада је то смањено на мање од једне трећине и износи око 100 милиона динара.

„То је озбиљна разлика и због тога је јако тешко било шта санирати нарочито на путној инфраструктури. Отуда нам је важно да имамо директне уговоре са НИС-ом да би побољшали нашу инфраструктурну мрежу. Схватамо ми законске оквире и кретање цене нафте на тржишту, не можемо против глобалних дешавања, али надам се да ћемо са компанијом НИС моћи да дугорочно добро сарађујемо нарочито на реконструкцији путне мреже коју и НИС користи на територији општине Кањижа“, очекивања су Фејстамера.


Његов комшија Дејан Пејак помно прати шта се дешава, указујући да је прљавштина са саме бушотине, уклањана буквално само сунђерима и кофама, те да је однета сабирна када из које се сирова нафта преливала у њиву. Требало је и да се слој загађене земље замени земљом истог квалитета, што није урађено. Пејак каже да су наводно донели 40 кубика земље за замену, али да се по гомили испред бушотине види да није ни приближно толико, те да око бушотине има воде загађене нафтом.

Пејак напомиње да се после указивања на загађење воде у бунару на салашу Петера Бичкеија јавило још неколико власника салаша, указујући на сличан проблем. Он сматра да је добро што ће предузеће „Потиски водоводи” обавити чишћење система на бунару Петера Бичкеија, након чега ће се извршити анализе како би се потврдило шта је стварни узрок загађења воде.

М. Митровић 

EUR/RSD 117.4680
Најновије вести