Пландиште наставља услугу помоћи у кући

ПЛАНДИШТЕ: Општина Пландиште расписала је јавни оглас у којем тражи лиценцираног пружаоца услуге за помоћ у кући старим и болесним лицима.
Plandiste opstina foto jelena ivanovic-11
Фото: Ј. Ивановић

Лане је ту услугу, на подручју локалне самоуправе радила Екуменско - хуманитарна организација из Новог Сада, која је у погледу цене, дала најповољнију понуду у односу на друге понуђаче.

„Помоћ у кући финансира Општина Пландише од четири до пет милиона динара годишње, али локалној самоуправи део новца даје Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту“,  казала је директорка овдашњег Центра за социјални рад Ђурђевка Тафра.

У овогодишњем јавном позиву, наведено је, да је помоћ у кући потребна за 90 старих и болесних лица, док је лане ту услугу уживало 80 корисника, којима су геронтодомаћице свакодневно, осим викенда, долазиле и водиле рачуна о њиховим свакодневним потребама, од  одржавања личне хигијене, стана, до одласка по лекове, у продавницу, плаћања рачуна… 

„Док се не изабере ко ће ове године бринути о старим и болесним људима, услуга помоћ у кући није прекинута, јер је на снази уговор од прошле године, па осам геронтодомаћица обилази кориснике“, истакла је  Ђурђевка Тафра.

„Ове године смо списку корисника додали још десет старих и болесних лица, па смо у јавном позиву тражили једну геронтодомаћицу више, на десет корисника долази по једна домаћица. Мада интересовање премашује 90 корисника и сигурно би требало додати још десет уживалаца ове потпоре, па и више геронтодомаћица.“

Интересовање је, каже директорица Ђурђевка Тафра, изражено у местима где су остала старачка домаћинства, а од свих 11 места у општини највише је њих заинтересовано за услугу помоћ у кући у Милетићеву. 

З. Делић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести