Пландиште у прекограничној сарадњи са румунским партнерима

ПЛАНДИШТЕ: На крају 2018. Општина Пландиште је по други пут  од Покрајинског секретаријата за финансије добила бесповратно преко четири милиона динара за потребе учешћа у финасирању пројекта прекограничне сарадње.
1
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о пројекту „Паметне урбане услуге путем униформних стандарда квалитета јавне инфраструктуре за већу енергетску ефикасност - Банатсмарт“.

Пројекат с румунским партнерима спроводи се од 2017. а завршетак је у јулу ове године. Смисао пројекта је постављање јавне ЛЕД расете у Пландишту и у свим местима у општини, што је већ учињено, па остаје да тај посао одради и румунски партнер у пројекту.

Покрајински секретаријат за финансије омогућио је Општини Пландиште, која спада у ред најмање развијених у Војводини, учешће у овом пројекту, додељујући бесповратно комплетан износ учешћа у износу од 100.149 евра. Тај покрајински секретаријат подржава прекограничне пројекте од 2012. године, када су износи били много скромнији него данас. Више од половине новца, на другом лањском конкурсу, додељено је локалним самоуправама за 19 пројеката, где спадају и мање развијене општине којима је тешко да за пројекте обезбеде средства за учешће или суфинансирање. Тако су новац добиле општине Опово, Пландиште, Нова Црња и Бела Црква. Од прошле године максималан износ који се додељује малим општинама повећан је са четири на шест милиона динара. Укупно је лане за подршку пројектима прекограничне сарадње обезбеђено 200 милиона динара, кроз 134 уговора. У буyету за текућу годину планирана су средства за наставак ових активности.

З. Делић

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести