У Пландишту реновирају сеоске амбуланте

ПЛАНДИШТЕ: Тек 511 милиона динара планирано је у буџету Општине Пландиште за ову годину, али је то, ипак, за око седам процената више него лане. Највећи прилив новца очекује се да у општинску касу стигне из трансфера виших нивоа власти, 195 милиона динара, и од прихода пореза на имовину - 60 милиона динара.
1
Фото: Јелена Ивановић

Уз буџет одборници су на последњем заседању у 2018.  донели и одлуку о локалним комуналним таксама које су усклађене са републичким таксама. Како је речено приликом разматрања ове тачке дневног реда, очекује се да приход од локалних комуналних такси донесе у буџет милион динара ове године.

Скупштина је донела измене Одлуке о заштити Споменика природе „Парк дворца Јагодић“, ради усклађивања са Законом о становању.  Одборници су дали сагласност на Анекс уговора о јавно-приватном партнерству за реконструкцију, рационализацију и одржавања јавног осветљења у општини, и овластили председника општине да га потпише.


Бесплатан вртић за треће и четврто дете

Одборници су усвојили Одлуку о проширеним правима финансијске подршке породици са децом, па ће тако ове године породице добити по 10.000 динара за сваку новорођену бебу. Општина ће новцем из буџета финансирати и бесплатан боравак у вртићу за треће и четврто дете.

У 2017. на територији општине Пландиште је рођено 90 беба, а  2018. је било мање принова, само 64 бебе.


Скупштина општине је потвр­дила потребу да се образује Локални антикорупцијски савет за праћење примене Локалног антикорупцијског плана.  Усвојени су и програми рада и финансијски планови установа чији је оснивач Општина и то: Културно образовног центра „Вук Караџић“,  Историјског архива у Белој Цркви, Народне библиотеке, Дома здравља „1. Октобар“ и Центра за социјални рад за 2019. годину.

Прихваћен је и Програм пословања ЈП „Полет“ у овој години, финансијски планови за све три основне школе и Предшколску установу „Срећно детињство“. Усвојени су планови рада у месним заједницама, Банатски Соколац, Барице, Велика Греда, Велики Гај, Дужине, Јерменовци, Купиник, Маргита, Марковићево, Милетићево, МЗ Пландиште, Стари Лец и Хајдучица.

Од Дома здравља Пландиште очекује се да функционише без помоћи локалне самоуправе, с тим да ће Општина тражити ове године  специјализацију за два лекара опште медицине и наставиће са реновирањем теренских амбуланти. У Купинику су  завршени радови, у Маргити су при крају, а следе радови у Великом Гају.

З. Делић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести