Почела реконструкција Градског стадиона у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Дуго очекивана реконструкција Градског стадиона у Карађорђевом парку у Зрењанину почела је ових дана.
1
Фото: Припрема за постављање рефлектора

Помоћник градоначелника Симо Салапура потврдио је за „Дневник“ да се копају темељи за постављање рефлекторских стубова, а да су у току и припремни радови за реконструкцију атлетске стазе, која се налази на овом стадиону.

- Укупна вредност инвестиције је близу 200 милиона динара, а радове финансирају Град Зрењанин и Покрајина. По завршетку овог посла, Градски стадион, у који деценијама ништа није улагано, поново ће засијати – казао је Салапура.

Како смо се уверили на лицу места, темељи за постављање рефлектора копају се између јужне и западне трибине, надомак Хале спортова „Медисон“.

- Направићемо велики атлетски стадион. Чак ћемо урадити и расвету које никада није било. Када завршимо све што смо планирали, биће то стадион вредан пажње, на којем ће се одржавати велика такмичења. На овај начин заокружићемо спортски комплекс у Карађорђевом парку у којем се, осим стадиона, налазе и хала „Медисон“ и Кристална дворана - изјавио је за „Дневник“ градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Фото: Стадион, Медисон и Кристална дворана – заокружен спортски комплекс

Он је изразио наду да ће се у наредном периоду у Зрењанину, у којем је постојао легендарни „Пролетер”, поново оформити фудбалски клуб којим ће се поносити сви мештани и они који ће играти на Градском стадиону

Прва утакмица на некадашњем Вашаришту, данас Карађорђевом парку, одиграна је 14. јула 1912. године. Великобечкеречки фудбалски клуб победио је тим Сегединског атлетског клуба 4:2. Тридесетих година прошлог века, Фудбалски клуб „Обилић” заменио је свој стадион у Малој Америци за Карађорђев трг. Чланови „Обилића” оградили су свој терен у центру садашњег Карађорђевог парка у пролеће 1926. године, неколико година касније направили су и велику покривену трибину.

На локацији угашеног клуба „Обилића”, 1948. године почела је изградња стадиона за потребе Фудбалског клуба „Пролетер”. Подизане су источна, северна и јужна трибина, а на западу је изграђена велика покривена дрвена трибина за 3.000 гледалаца. Такав објекат је отворен 5. маја 1953. године на утакмици „Пролетера” и немачког „Кикерса”. Западна трибина је изгорела у пожару октобра 1967. године, а нова, бетонска и покривена за 2.000 гледалаца, отворена је годину дана касније.

Источна, северна и јужна трибина реновиране су у лето 1984. године, а потом је на западну и источну страну постављено 5.000 пластичних седишта. Та седишта су демонтирана 2006. године и постављено је 4.000 нових пластичних са наслоном.

Рекордна посета на стадиону у Карађорђевом парку забележена је 11. октобра 1967. у првенственој утакмици коју је „Пролетер” против „Црвене звезде” решио у своју корист 2:0. Присутно је било 22.000 гледалаца, од тога са плаћеним улазницама 17.890. Капацитет Градског стадиона у Зрењанину је 16.000 места за седење. Уз њега постоје помоћни терен, трим-стаза и два спортска објекта под кровом.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести