Почели радови на реконструкцији две преводнице код Сомбора

НОВИ САД: Радови на реконструкцији и санацији преводнице за бродове у Бездану као и преводнице и уставе у насељу Шебешфок код Сомбора су почели.
Rekonstrukcija prevodnica kod Sombora/Vode Vojvodine
Фото: Воде Војводине

Циљ радова на овим преводницама је да се након реконструкције, заштите природни резервати, унапредити економија и туризам, нарочито наутички, наводи се на сајту ЈВП Воде Војводине Нови Сад.

Вредност радова, који су део ИНТЕРРЕГ - ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија, под називом Комплексно унапређење водопривреде подручја канала "Баја-Бездан" (БАБЕКА), износи скоро 3,5 милиона евра. 

"Обе преводнице су дуги низ година ван функције па је значај ових радова, којима ће опет бити оспособљене за рад, огроман", наводи се на сајту овог предузећа.

На Шебешфоку је у плану моторизовање погона на преводници и устави, док ће се на преводници Бездан задржати ручни погон. 

"Грађевинским, машинским и електротехничким радовима ће се променити тренутно лоше стање објеката и створити предуслови за њихов шири друштвени значај".

Када радови буду завршени, наводе, повећаће се ниво заштите од поплава и створиће се услови за прелазак бродова из Дунава у канал Баја-Бездан. 

Због великог културно-историјског значаја ови објекти су евидентирани као непокретност под претходном заштитом, те се стога санација и реконструкција изводе по принципу очувања првобитног изгледа. 

Радови се финансирају са 85 процената из средстава Европске уније и са 15 процената из средстава ЈВП "Воде Војводине", а план је да се реконструкције заврше пре договореног рока, односно до краја 2019. године.

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести