Почело уређење бившег Дома војске у Руми

РУМА: Почели су радови на обнови румског архитектонског симбола - Дома војске после вишедеценијског чекања. Посао је поверен фирми „ГП Асинг доо“ из Београда, а вредност радова које финансира Општина Рума је нешто преко 47 милиона динара.
ru vojska 2
Фото: Општина Рума

- Некада репрезентативни објекат по коме је наш град препознатљив, поново ће заблистати старим сјајем, украсиће и прометну раскрсницу и читав град- рекао је председник општине Рума Слађан Манчић, који је обишао радове.

Уређење или боље рећи рестаурација непокретног културног добра попут овог, подразумева комплетну реконструкцију спољашњости и унутрашњости објекта: зидарске, столарске, браварске, лимарске, керамичарске, тесарске, фасадерске и молерске радове, уређење дворишта, реконструкцију хидротехничких, електроенергетских, телекомуникационих и машинских инсталација, заштиту од пожара, а све ће надгледати Завод за заштиту споменика културе, уз чије смернице је пројекат реконструкције и израђен.

-Уверио сам се колико је овај објекат био запуштен, деценијама је пропадао, довољно је само погледати количину смећа и отпада, који ови људи крче већ седам дана, да се стекне јасна слика да је тотална реконструкција неопходна – рекао је Слађан Манчић приликом обиласка. -Циљ нам је да зграда које се радо сећају сви Румљани, сви гости који су долазили у наш град, а која је три или четири деценије пропадала, поново буде уређена, да буде понос свих нас.

Фото: Општина Рума

Планирани рок за завршетак радова је 15. новембар. Међутим, сам почетак радова је каснио три месеца, због жалбе другопласираног понуђача на тендеру. Румска локална самоуправа имаће зато разумевања за реално померање рока, ипак, по речима председника општине Манчића, верују да ће се већи део посла завршити до краја године.

Општина Рума је већ исплатила Министарству одбране три годишње рате од по осам милиона динара за куповину објекта. Кад буде завршен користиће се за културу, али још није прецизирано да ли ће у објекту радити једна или неколико културних установа. Важно је да се објекат прво уреди и спасе од даљег пропадања, потврдио је први човек румске самоуправе.

М. Сћ.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести