Почетак градње пречистача за Зрењанин и Бегеј крајем године

ЗРЕЊАНИН: Изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Зрењанину могла би да почне крајем ове године, саопштено је након састанка којем су присуствовали представници градске власти и компаније „Метито” из Уједињених Арапских Емирата, којој је поверен овај посао.
д
Фото: Град Зрењанин

Наведено је да се интензивно ради на припреми техничке документације и добијању грађевинске дозволе.

Председник Извршног одбора „Метито корпорације” Рами Гандур истакао је да се реализација пројекта у потпуности одвија у складу са роковима и плановима.

- Завршено је пројектантско решење и студија о процени утицаја на животну средину. Обезбеђено је и финансирање и тренутно смо у процесу добијања грађевинске дозволе. Наша намера је да изградња постројења почне у новембру и да рок за завршетак радова буде двадесет месеци – казао је Гандур. 

Он је додао да након почетка рада постројења за пречишћавање отпадних вода грађани Зрењанина могу очекивати да река Бегеј буде у потпуности у складу с еколошким параметрима и да се животно окружење у том погледу значајно поправи.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац је подсетио на проблем ширења непријатних мириса када се, због раста нивоа Тисе, затвори устава у Стајићеву. Он је нагласио да је то један од проблема који ће бити решен изградњом пречистача.

- Потребно је донети још једну скупштинску одлуку, на основу које ћемо упутити захтев Влади Србије за уступање грађевинског земљишта без накнаде, за потребе изградње постројења - додао је Сантовац.

Овај пројекат се реализује као директна страна инвестиција, на основу међудржавног споразума Србије и Уједињених Арапских Емирата, у вредности од 30 милиона евра. Обавезе Града Зрењанина у реализацији пројекта нису финансијске природе. Од локалне самоуправе се очекује да  обезбеди грађевинско земљиште и повеже градску канализацију са пречистачем отпадних вода.

Централно постројење за прераду отпадних вода градиће се на ободу индустријске зоне „Југоисток - Ечка”, са десне стране државног пута Зрењанин - Београд, у близини бензинске станице НИС-а.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести