Покрајина и Инђија заједнички улажу у водоснабдевање

ИНЂИЈА: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић посетио је Инђију и са председником те сремске општине Владимиром Гаком обишао радове на изградњи комуналне инфраструктуре, чију реализацију је финансијски подржао ресорни секретаријат.
1
Фото: Вук Радојевић и Владимир Гак пустили су у рад два нова бунара

Реч је о у укупно четири пројекта, чија реализација ће допринети побољшању услова за живот становника, посебно у области водоснабдевања.

- С обзиром на то да је питање водоснабдевања једно од горућих и да спада у приоритете за решавање, руководство Општине Инђија, у интересу њених грађана, предузело је све неопходне активности на припреми адекватне пројектно-техничке документације. На основу тога смо заједнички финансирали неколико капиталних инвестиција у водоснабдевању на територији општине Инђија - изјавио је након пуштања у рад два нова бунара др Вук Радојевић.

Ради се о два бунара Б24 који имају капацитет близу 18 литара у секунди, чиме ће се додатно повећати стабилност у водоснабдевању саме Инђије, али и осталих насељених места – Нових Карловаца, Новог Сланкамена, Старог Сланкамена, Љукова и Јарковаца. Вредност ове инвестиције је око 24 милиона динара, а од тога је Покрајински секретаријат за пољопривреду издвојио око 19 милиона динара, а Општина Инђија око пет милиона. Секретар Радојевић је напоменуо да су многи бунари на територији општине Инђија стари  30 и више година, да су у значајној мери изгубили издашност, јер су у дугој експлоатацији и зато је неопходно да се у континуитету инвестира у нове бунаре и њихово опремање.

Фото: Фабрика воде коначно ће моћи да буде пуштена у рад

- Посебно треба нагласити најновији пројекат за који је уговор потписан 31. маја, вредан око 28 милиона динара, где је Покрајина обезбедила око 20 милиона динара, за нове бунаре Б25, који ће додатно повећати капацитет инђијског изворишта и на тај начин ћемо бити у прилици да ставимо у функцију фабрику воде, где је пројектовани минимум од 150 литара у секунди. Инђија са два нова бунара има капацитет око 140 литара у секунди, а са још нова два имаће преко 160 литара у секунди. Коначно имаћемо могућност да пустимо у рад и фабрику воде - рекао је Радојевић. Он је додао да је прошле године потписан и уговор за изградњу повезног цевовода између Инђије и Бешке, дугог око четири километра, и тај пројекат се управо завршава ових дана. Почиње у индустријској зони код „Грундфоса“ а завршава се код станице Бешка-Југ. На тај начин, и становници Бешке ће имати додатно водоснабдевање. Вредност ове инвестиције је преко 28 милиона динара.

У радове на канализацији у индустријској зони, које су јуче обишли Радојевић и Гак, заједнички је инвестирано око 12 милиона динара, што ствара услове, како је рекао Радојевић, и за привлачење инвестиција и отварање нових радних места.

Председник општине Владимир Гак је подсетио да је до 2016. године у летњим месецима подручје Инђије имало рестрикције и несташицу воде, али да је од тада много урађено у домену водоснабдевања.

- Ово је пети бунар урађен за мање од три године и тако смо обезбедили довољну количину воде да инђијску фабрику воде ставимо у функцију - рекао је Гак.

Укупна вредност заједничких инвестиција у протекле две-три године била је близу 100 милиона динара, при чему је Покрајински секретаријат за пољопривреду определио око 65 милиона динара, а остатак општина Инђија.

В. Х.

EUR/RSD 117.5656
Најновије вести