Покренут поступак против предузећа „Премијум чикен”: Не поштују прописе у вези са отпадним водама

ЖИТИШТЕ: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић похвалила је заједничку акцију републичке и покрајинске инспекције надлежне за послове заштите животне средине, које су након приговора грађана обавиле контролу и покренуле поступак против предузећа „Премијум чикен“ из Житишта и одговорних лица због неправилности у раду и непоштовања прописа који се тичу управљања отпадним водама.
zitiste 1
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о фирми која се бави производњом и прерадом пилећег меса.

- Апелујем на све да се одговорно понашају према животној средини, јер је то у интересу свих нас. Желим да похвалим брзу реакцију и тимски рад републичке и покрајинске инспекције, које су одмах по пријави грађана изашле на терен, утврдиле проблем и покренуле поступак. Нама није циљ да кажњавамо, већ да јачамо свест о значају одговорног поступања према природи, али нећемо толерисати пропусте у погледу обавеза у вези са заштитом околине – рекла је министарка Вујовић.

Она је додала да од компаније „Премиум чикен“ очекује да што пре отклони све неправилности и да убудуће буде само добар пример за друге.

Инспектори су приликом контроле компаније утврдили да кланица и прерада раде са 40 одсто капацитета и да се остаци животињског порекла и вода којом се конфискат доводи из кланице разливају по околном платоу и уливају у интерну канализацију. Утврдили су и да је уређај за пречишћавање отпадних вода само делимично у функцији, с обзиром на то да се не користи биолошко пречишћавање већ само таложење и аерација. Такође, извештаји у појединим случајевима показују прекорачења граничних вредности.

Од осталих неправилности утврђено је да извештаји о испитивању отпадних вода нису у прописаној форми, није уграђен мерач протока отпадних вода и не води се дневник уређаја за пречишћавање. Акциони план за достизање граничних вредности емисије загађујућих материја у води није реализован, иако су рокови били до краја 2019. године, а такође није донет ни нови план.

Министарство је најавило да ће надлежни инспектор предузети законом предвиђене мере. О стању везаном за коришћење објекта за конфискат обавештена је и ветеринарска инспекција.   

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести