Поправљају рачунаре и поклањају их социјално угроженима

ЛОВЋЕНАЦ: Група мештана Ловћенца покренула је акцију прикупљања половних - старих делова, целих рачунара, перферија и каблова како би их поправљала. Првобитно су желели да поправљене старе рачунаре

 искористе за отварање „Ловћенац ХакЛаба”, а онда су одустали од те идеје и договорили се да рачунаре које добију након поправке поклоне мештанима који су у тешкој материјалној ситуацији.

- Нисмо сасвим одустали од идеје да отворимо „Ловћенац ХакЛаб”, али смо свесни да је то у овим тренуцима немогуће. Док то не будемо могли да урадимо одлучили смо да рачунаре преусмеримо у хуманитарну акцију налик на сличне које се спроводе код нас, у региону и широм света „Рачунар на дар”.  До сада смо поделили три рачуна онима који себи не могу да их приуште, а још четири се поправљају – објашњава за „Дневник” Зоран Попивода, координатор ове акције.

Они за сада поправљене рачунаре деле само у Ловћенцу, јер ни донације, како истиче Попивода, нису велике да би могли акцију да прошире. Сарађују са Црвеним крстом у Малом Иђошу, па уколико им грађани или фирме понуде већи број расходованих рачунара , они су спремни да их након поправке поделе онима који су иначе корисници социјалних услуга.

- Довољно је да они који имају рачунаре, делове, периферије и желе да их се ослободе, да нам их поклоне , а ми ћемо их вратити у живот, привести сврси и на крају поклонити онима којима ного значе. Прихватамо и рачунаре у расходованом стању, кућишта без страница, са оштећеном маском, са непотпуним хардвером. Довољно је да ме контактирају мејлом па ћу се јавити донаторима да се договоримо око начина слања рачунара. Негде ћемо сами отићи по њих, а ако је даље стари рачунари могу се послати путем курирске службе или „ПостЕкспреса”. Поштариму плаћамо ми ако треба - каже Попивода.

Уколико неки донатор жели да поклони више расходованих рачунара, а таквих најава је додаје Попивода било, могу да се јаве Црвеном крсту у Малом Иђошу, а они ће обавестити координаторе акције. Сви који желе да ступе у контакт са групом која спроводи хуманитарну акцију „ Рачунар на дар” могу их контактирати путем е-поште lovcenaclug@gmail.com.

    Љ.Малешевић

Компјутер прво тестирају

Када добију стари рачунар прво проверавају његову исправност, затим га склапају са унапред утврђеним параметрима. После тога инсталирају одговарајући ГНУ/Линукс оперативни систем, раде тестирање . Уколико добро прође тестирање тек онда се рачунар поклања. Са ширењем акције објавиће се и донатори, али и галерија „Рачунара на дар”.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести