После 75 година бродоградилиште у Зрењанину се званично гаси

ЗРЕЊАНИН: Старо бродоградилиште „Бегеј“ из Зрењанина ускоро ће бити избрисано из Агенције за привредне регистре и на тај начин и званично престати да постоји.
2
Фото: Ж. Балабан/ Бивши радници „Бегеја” 2012. године, пре увођења стечаја

 Одлуку о томе донеће Привредни суд у Зрењанину, након усвајања завршног извештаја стечајне управнице Јелице Вуколић. То ће бити крај најстаријег зрењанинског бродоградилишта, основаног 1947. године.

Да не буде забуне, брисање старог „Бегеја“ из регистра привредних субјеката не значи да ће и бродоградилиште, које се налази на адреси Темишварски друм бб, зарасти у коров. Оно је започело нови живот 2017. године и сада послује под именом „Begej Shipyards Group“. Наиме, београдска фирма „Rubikon Shipping Company“ је 2017. купила ово бродоградилиште по цени од 46 милиона динара. Након тога је обновила изградњу бродова и пловних објеката.

Стечај у „Бегеју“, који се приводи крају, отворен је у децембру 2012. године. Већ наредног месеца, на првом поверилачком рочишту, изгласано је банкротство стечајног дужника. Укупна потраживања која су повериоци имали према бродоградилишту износила су 1,8 милијарди динара.

Највећи поверилац била је Војвођанска банка, чија су укупна обезбеђена и необезбеђена потраживања била скоро 850 милиона динара.

Процењена вредност имовине „Бегеја“ била је 631.429.122 динара. Током неколико покушаја њене продаје није било заинтересованих, а када је београдски „Рубикон Схиппинг Цомпанy“ понудио да плати 96 милиона динара у пет годишњих рата, Одбор поверилаца је понуду одбио. На крају, „Рубикон“ је бродоградилиште ипак купио 2017. године, по цени од 46 милиона динара, и у целости исплатио ту суму.

Према извештају који је сачинила стечајна управница Јелица Вуколић, стечај је потрајао из више разлога. Наиме, није било могуће продати објекте јер је 2009. године целокупна опрема продата повезаном лицу, фирми „Mer corporation“. Због тога се водио судски спор, у којем је побијана ова продаја, јер се сматрало да је она обављена само из разлога да би повериоци били оштећени. Тражено је да суд донесе одлуку да опрема буде враћена у стечајну масу. Такође, ова специфична опрема се налазила у фабричким погонима и није могла да буде извучена а да пословни објекти не буду оштећени. То је, не само продужило трајање стечаја, него и повећало његове трошкове.

На крају, сачињен је предлог о завршној деоби који је суд прихватио. Највећем повериоцу, Војвођанској банци, исплаћено је 19,8 милиона динара, што је 2,44 одсто потраживања, а холандској фирми „Меркуриус“ 9,2 милиона, што је 4,3 одсто потраживања. Повериоци првог и другог исплатног реда исплаћени су стопостотно.

Повериоцима трећег исплатног реда укупно је исплаћено 5,3 милиона, што чини 0,29 одсто њихових потраживања. Стечајна управница је за свој рад као награду добила 1.152.922 динара, а исплаћени су јој и трошкови у износу од 1.370.006 динара.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести