Постхумно признање Бошку Зековићу Зеки

ВОЈКА: На традиционалној свечаности МЗ Војка поводом Православне нове године, на којој се додељују признања најуспешнијим Војчанима из претходне године, признање Заслужни грађанин додељено је постхумно Бошку Зековићу Зеки, који је име родне Војке пронео широм света.
ф
Фото: Приватна архива

Зека је од сеоског учитеља стигао до дипломатског представника Југославије у Пољској, а највећи допринос дао је развијајући позоришни живот деце и омладине.

Бошко Зековић је рођен у Војки 1911.године, ту је завршио основну школу, нижу гимназију у Земуну,  учитељску школу у Сомбору, а потом студирао у Београду. Прва искуства  као учитељ стицао је у Кузмину и родној Војки, а Други светски рат је као резервни официр Југословенске војске провео у логору у Немачкој. После рата је радио у више школа у Новом Саду као наставник, затим у дипломатији до резолуције Информбироа, а онда се опет вратио за катедру у државној позоришној школи у Новом Саду, био је директор Позоришта младих. Ерудита и полиглота, говорио је и преводио девет језика, добитник је бројних признања и одликовања. Сахрањен је 1994. године на месном гробљу у Војки.  Плакету Заслужног грађанина Војке са Повељом и уметничку слику, дар МЗ са традиционалне ликовне колоније примила је унука Радмила Зековић, рекавши да је поносна и пресрећна што су се мештани овако одужили Зеки.

На овој петнаестој свечаности у Војки, признање најбољег пољопривредника понео је Душан Васиљевић, најбољи привредник је једна дама, Јасна Трајковић, власница фирме „Тајна слатка“. За најуређеније двориште признање је примила Јелица Бошковић, за културу је награђена мушка певачка група „Перучићани“ КУД „Славко Гајин“ која негује изворну песму старог завичаја Босанске Крајине, а признање као најбољи спортиста по други пут је понео кик боксер Бојан Џепина који је 2019. обележио освајањем титуле првака света и професионално и аматерски.

Добитнике признања и грађане поздравио је председник Савет МЗ Војка Љубан Скопљак пожелевши још боље радне резултате 2020.године, а културно-уметнички програм је извео фоллорни ансмабл КУД „Славко Гајин“ из Војке које постоји већ 71 годину.

А. Мали

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести