Пошумљавање општине Пландиште: Листопадним дрвећем до зелених оаза

БАРИЦЕ: Општина Пландиште спада у подручја с најмањим процентом шумовитости у Војводини, са свега 0,5 одсто засада под шумом, каже председник те општине Јован Репац, поводом недавно започетог пројекта пошумљавања зелених површина, ерозивног земљишта и депресија.
Plandiste opstina foto jelena ivanovic-11
Фото: Ј. Ивановић

Прве саднице биће посађене у селу Барице на десет и по хектара, а целу акцију под називом „Подизање шума на деградираним земљиштима” финансирају Зелени фонд Министарства за заштиту животне средине и локална самоуправа.

Укупна вредност пројекта је непуних 7,75 милиона динара, од којих је 80 одсто обезбедило Министарство, а остатак Општина Пландиште.

Овакви и слични пројекти су од великог значаја за читаву општину Пландиште, јер желимо да у наредних пет до десет година драстично повећамо засаде под шумом, нарочито на ободима насељених места и земљишту које по својим карактеристикама представљају погодно тло за пошумљавање, рекао је за локалне медије председник Репац.

Око 12.000 садница листопадног дрвећа, међу којима су бела и црна топола, као и мечја леска, а које ће се посадити у Барицама, створиће ветрозаштитне појасеве и проширити зелене оазе.

Велику захвалност дугујемо и Удружењу шумарских и ловних радника „Шума и лов”, као и партнеру на реализацији овог пројекта, с обзиром на то да се читав поступак садње одвија применом нових технологија које се први пут користе код нас, истакао је Репац.

Л. Р.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести