Потписан споразум о сарадњи музеја у Сомбору и Улму

СОМБОР: Утицај Подунавских Шваба, досељених на просторе Војводине током колонизације у оквирима Хабзбуршке монархије, оставио је дубок траг не само на историју ових простора, већ и на свакодневне животе тадашњих, али и садашњих становника северне српске покрајине.
д
Фото: Dnevnik.rs

Сећање на некадашње житеље, без обзира на егзодус који је уследио након Другог светског рата, остала је константа овдашњег живота.

Управо због тога сомборска јавност је са неподељеним одобравањем дочекала недавно потписивање споразума о сарадњи између фондације Централног музеја Подунавских Шваба у немачком Улму и Градског музеја Сомбор, које је формализовано прикладном свечаношћу у сали сомборске варошке Скупштине, здању некадашње Жупаније.

Као представник сомброског Градског музеја споразум је потписао Петер Мраковић, актуелни вршилац дужности директора, док је својим потписом сарадњу два музеја гарантовао  Кристијан Глас, први чвоек Централног музеја Подунавских Шваба из Улма, вароши из које су својевремено, у 18. веку, праве флотиле прилагођених речних бродова, такозваних „улмских кутија“ на ове просторе донеле велих број немачких колониста.

- Имали смо прилику да присуствујемо чину који је доста значајан за обе институције иако сарадња већ постоји са Централним музејом Подунавских Шваба из Улма и самим господином Гласом као његовим директором - рекао је Петер Мраковић, не пропуствиши прилику да нагласи да се корен сарадње са улмским музејем заправо налази у пројекту овдашњег Хуманитарног удружења Немаца „Герхард“.

То удружење заслужно је не само за очување традиције, културе и језика подунавских Шваба, већ и за низ хуманитарних акција усмерених ка бројним Сомборцима без обзира на националну припадност.

- Формализвоање сарадње нашег и улмског музеја је уједно и значајан корак према одавно планираном, коначном отварању музеја Подунавских Шваба у Сомбору - рекао је Мраковић, док је његов немачки колега Кристијан Глас нагласио да је питање Подунавских Шваба тема која захвата простор великог дела Европске уније, те да је циљ Централног музеја Подунавских Шваба кооперација са свим земљама у којима живе и у којима су оставиле свој неизбрисив траг Подунавске Швабе

- Циљ је да заједничку мултиетничку историју представимо како овде, тако и у Немачкој, да те садржаје осавременимо како би их млађим генерацијама учинили ближим – рекао је Глас, док су задовољство због постигнутог споразума два музеја изразили и припадници немачке мањине у Србији, које је на свечаном чину потписивања споразума представљао Михаел Плац, председник Националног савета немачке националне мањине.

- Ми као национална мањина се веома радујемо овом тренутку, као и оном што ће следити, отварању Музеја подунавских Немаца у Сомбору, првом не само у Србији, већ и региону. Сматрам да је то велики успех и резултат заједничког рада како локалне самоуправе, тако и републичких органа и представника немачке националне мањине- казао је Плац, док је задовољство због свих тренутних радова који се воде у овом тренутку не би ли се организовао и отворио Музеј подунавских Шваба у Сомбору изразио и представник сомборске локалне самоуправе, Немања Сарач, члан сомборског Градског већа задужен за област културе и образовања

- Честитам Централном музеју подунавских Шваба и нашем Градском музеју на овом значајном кораку у сарадњи, али и далеко широј сарадњи градова Сомбора и Улма. Култура гради мостове, па ће, управо због тога град Сомбор наставити политику јачања партнерства између сомборских и светских установа културе- најавио је Немања Сарач приликом потписивања споразума два музеја.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести