Повољнији превоз и друге погодности за ђаке и студенте у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Ове године 105 студената из Бачке Паланке има јефтинији превоз до својих факултета, јер им Општина и Покрајинска влада регресирају део трошкова.
skola djaci
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

За 89 студената део трошкова у укупном износу од 1,9 милиона динара регресира Покрајинска влада, а превоз 16 студената суфинансира се из општинске касе. Право на регресирани превоз имају бруцоши и редовни студенти који на студије свакодневно путују из Бачке Паланке, као и 597 ученика.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка истиче да се ради о врло значајној подршци Покрајинског секретаријата за високо образовање, за 89 породица с територије ове општине.

- Настојимо да у оквиру својих буџетских могућности и уз подршку Покрајине и Републике обезбедимо унапређење услова образовања ђака и студената из општине БачкаПаланка. Трошкови превоза представљају знатан издатак за сваку породицу, и заиста ценимо разумевање и подршку Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за високо образовање. Поред тога, општина регресира трошкове смештаја у студентским домовима за 77 студената и за 208 ђака. На тај начин, макар делимично, олакшавамо трошкове њиховог школовања - каже Шушница.

Он истиче да је ове године 20 одсто општинског буџета усмерено за унапређење школства. Буџет општине Бачка Паланка за 2023. годину износи преко две милијарде динара, од чега ће 431,5 милиона динара бити усмерено за предшколско васпитање и образовање. Такође, општина из буџета издваја 128,8 милиона динара за социјалну заштиту и подршкупородици и деци. У складу са критеријумима који су дефинисани Одлуком о стипендирању ученика и студената на територији општине Бачка Паланка регресирају се трошкови смештаја и превоза ученика средњих школа и студената у износуод 20-80 одсто цене смештаја или цене месечне карте, додељује стипендије ученицима средњих школа и редовним студентима.

- За ђачке и студентске стипендије издвајамо 8,5 милиона, за Вукове награде пет милиона, а за превоз ученика и студената 20 милиона динара. Из буџета се финансирају и уyбеници за ђаке прваке. Са шест милиона се субвенционише смештај у ђачким и студентским домовима. За превоз деце ометене у развоју издвајамо пет милиона. Такође, ђаци у Бачкој Паланци имају бесплатну ужину, за шта из буџета издвајамо 8,5 милиона динара - каже Шушница и додаје да су ђаци и студенти будућност Бачке Паланке и зато ће локална самоуправа наставити да инвестира у боље услове за образовање.

Т. П.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести