ПОЗОРИШНИ ДАНИ У СЕНТИ „Давитељ против давитеља” отвара фестивал

СЕНТА: Осми фестивал „Позоришни дани Јована Ђорђевића“ почиње вечерас, а до суботе, 17. октобра, публика ће на сцени Дома културе имати прилику да види пет представа ансамбала из Уба, Алексинца, Бечеја, Смедеревске Паланке и Пријепоља.
 Dom kulture u Senti  Foto: M. Mitrović
Фото: Дом културе у Сенти  Фото: М. Митровић

Председник Организационог одбора Радован Зубац наглашава да су се као домаћини потрудили да кроз одабир представа задрже постигнути квалитет фестивала, а такође и да за љубитеље позоришта репертоар жанровски буде за сваку душу.

Фестивал у Сенти приређује се у знак сећања на Јована Ђорђевића (1826-1900), који је дао свој изузетни допринос оснивању Српског народног позоришта у Новом Саду, био први директор Народног позоришта у Београду и аутор је текста српске химне „Боже правде”.

Продаја карата за фестивал, које појединачно за сваку представу стају 100 динара, почела је још у четвртак и интересовање је толико да се чекало у реду отварање благајне сенћанског Дома културе. То потврђује да су Сенћани жељни културних дешавања, а организатори напомињу да ће се фестивал одржати уз поштовање епидемиолошких мера и обавезно ношење маски у сали, уз ограничен број посетилаца. За разлику од претходних фестивала нису пуштене у продају везане улазнице за све представе.

У договору са представницима Дома културе усаглашен је протокол који мора бити поштован, како од стране организатора и учесника, тако и од стране гледалаца.

- Ради се о манифестацији која за Сенту и околину има културолошки значај. Једина разлика у односу на раније фестивале је та, да ове године нећемо имати представе из земаља из окружења. Једноставно, ситуација у којој се налазимо у вези епидемије је наложила да ове године одустанемо од позивања иностраних позоришта - каже Радован Зубац.

„Позоришне дане Јована Ђорђевића” ће вечерас отворити Андраш Урбан, рођени Сенћанин, позорини редитељ чије име, не само у Србији већ и у региону се изговара са дужним поштовањем. По отварању ће наступити  Позориште „Раша Плаовић” из Уба, које ће се публици представити комадом Небојше Пајкића и Слободана Шијана „Давитељ против давитеља”, у режији Душка Ашковића.

Сутра гостује Градско позориште „Театар 21” из Алексинца са представом Душана Ковачевића „Звездана прашина”, у режији Бранислава Недића, а у четвртак Драмски студио младих из Бечеја са представом Славомира Мрожека „Полицајци”, у режији Игора Павловића. Петак 16.октобра резервисан је за позориште из Смедеревске Паланке и комад Џоа Ортона „Шта је собар видео”, у режији Павла Јозића, а завршног дана у суботу  публици ће се представити Аматерско позориште Дома културе Пријепоље са представом Владимира Ђурђевића „Не играј на Енглезе” у режији Адмира Шеховића.

М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести