Позоришни дани у Сенти: Празник аматерске сцене

СЕНТА: Шести пут у Сенти је приређен фестивал аматерских позоришта „Позоришни дани Јована Ђорђевића”, на коме су се за пет дана представили реномирани позоришни ансамбли из наше земље и гости из Хрватске.
predstava senta
Фото: mikaantic.org.rs

Гостовање позоришта из Велике Плане, Јагодине, Беочина, Ковина и Жупање, било је празник за актере и поклонике позоришта у Сенти и околини.

Фестивал у Сенти се одржава у знак сећања на суграђанина Јована Ђорђевића (1826-1900), који је дао свој допринос оснивању Српског народног позоришта у Новом Саду, био први директор Народног позоришта у Београду, а свој печат дао је и текстом српске химне „Боже правде”.

На сцени сенћанског Дома културе наступили су глумци Центра за културу „Масука” из Велике Плане са представом „Виа Долорис”, из Градског позоришта Јагодина са представом „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира”, Аматерског позоришта „Бриле” из Беочина са представом „Херој нације”, Казалиште „Талија” САКСИБ из Жупање (Хрватска) гостовало је са представом „Кафић код друга Тита”, док је Аматерско позориште Ковина извело комад „Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња”.

Представе ових еминентних аматерских позоришта су биле веома посећене. Домаћини, Камерна сцена „Мирослав Антић” из Сенте, без обзира на све потешкоће које прате одржавање фестивала, задовољни су јер је интернационални карактер фестивалу у знак сећања на Јована Ђорђевића, овог путра дало гостовање позоришта из Хрватске, а ранијих година учествовала су позоришта из Босне и Херцеговине, Републике Српске и Мађарске.

Након свих ових представа, дружили смо се, размењивали утиске, идеје, јадали се, договарали да не одустанемо, да истрајемо и да подржимо младе, заваравајући се да ће неко схватити да је свет бољи са позориштем. Без обзира на све потешкоће радујемо се опстанку позоришног аматеризма и тешимо се аплаузима сенћанске публике, похвалама, сликама и причама из билтена. Увиђамо проблеме због незаинтересованости оних који имају и оних који одлучују, тако да гледамо како да побољшамо услове за одигравање представа, да за нашу средину то буде један истински празник, поручили су ентузијати из КС „Мирослав Антић”.

У КС „Мирослав Антић” сматрају да су дали све од себе, али увиђају да то није довољно, односно да би се ова манифестација морала наћи на списку оних које треба подржати, од стране институција које то могу и морају. А, све у интересу неговања и унапређења позоришног аматеризма, који итекако обогаћује културни живот у срединама где опстаје највише захвањујући ентузијазму и љубављу према даскама које живот значе.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести