Пречистач отпадних вода Врбаса и Куле на трећини капацитета

Пратећи како се успоставља и развија сарадња, Централно постројење за прераду отпадних вода посетио је Милан Глушац, председник Привременог органа Врбаса, и разговарао са Бранетом Миленковићем, руководиоцем ЦППОВ у технолошком сектору и сектору одржавања.
Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda Vrbasa i Kule Foto: privatna arhiva 
Фото: Централно постројење за прераду отпадних вода Врбаса и Куле Фото: приватна архива

ВРБАС: Централно постројење за прераду отпадних вода Врбаса и Куле однедавно води „Веолија”, компанија која „нуди бројне услуге у домену управљања водама, енергијом и третманом свих врста отпадних вода, и која је кроз своје доказане моделе пословања постала дугорочни партнер у услугама у третману вода општинама и градовима широм Србије, региона и света”, саопштено је јавности.

Пратећи како се успоставља и развија сарадња, Централно постројење за прераду отпадних вода посетио је Милан Глушац, председник Привременог органа Врбаса, и разговарао са Бранетом Миленковићем, руководиоцем ЦППОВ у технолошком сектору и сектору одржавања.

- Када говоримо о излазним параметрима прерађене отпадне воде, ЦППОВ ради у пуном капацитету, у потпуном складу са законским решењима. У овом тренутку постројење ради са мање од једне трећине улазног капацитета воде, са око 7.000 кубних метара, што доноси одређене потешкоће у раду и било би много боље када би се ова количина увећала. У функцији су и линија воде и линија муља, која представља секундарни третман, приликом којег производимо биогас за потребе грејање дигестивног третмана. Имамо и могућност производње електричне енергије и тај део процеса је у фази финалних проба -  рекао је Миленковић.

Ранко Митровић, в.д. директора ЈКП „Пречистач Врбас–Кула”, истакао је да уговор општине Врбас и „Веолие“ прецизизира задужења и обавезе обе стране, при чему је на локалној самоуправи, у најважнијим појединостима, остала обавеза плаћања трошкова енергената - струје и гаса, као и збрињавање дехидрираног муља.

- Наш је интерес да у партнерству са Веолиом дођемо до квалитетнијег управљања Централним пречистачем за прераду отпадних вода. Разговарали смо шта је потребно учинити да увећамо долазне количине воде, што је неопходно за ефикаснији рад постројења и на нама је да наставимо са изградњом канализационе мреже у селима општине Врбас. Обезбедили смо 20 милиона динара за наставак изградње канализационе мреже у Бачком Добром Пољу, а идеја нам је да се у будућности на ЦППОВ прикључе и друга места. Због тога смо предали комплетну пројектно техничку документацију Канцеларији за управљање јавним улагањима. За ефикасан рад пречистача важно је да се на систем одвођења отпадних вода прикључе и највећа индустријска постројења - рекао је приликом посете Милан Глушац, председник Привременог органа.

В. Х.

 

 

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести