Предах за родитеље деце с посебним потребама

КУЛА: Родитељи деце са посебним потребама, односно са развојним сметњама, често имају проблем да признају себи и околини да су заморени.
ф
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Осећају се лоше када треба да оставе своје дете са посебним потребама у објекту „Предах”, који је намењен дневном или недељном боравку корисника услуга социјалне заштите, при кулском удружењу „Плава птица”.

Потребно је пуно времена, кажу запослени у „Плавој птици” да родитељи прихвате и кажу да је потребно да дете буде седам дана у овој установи, да не брину о њему, односно да знају да је у сигурним рукама.

Директор Друштва МНРО „Плава птица” Марко Кошутић каже да се с годинама ситуација променила и да родитељи сада и чекају на свој термин због ограниченог броја места.

Иако је услуга бесплатна, родитељи се не одлучују лако да оставе дете с посебним потребама у установи

- У другим општинама где та могућност није постојала, било је јако тешко мотивисати родитеље да дођу. Онда смо организовали дане посета да само виде, доведу дете и тада су говорили да када буде било неке велике потребе, онда ће доћи. У општини Србобран постоји већ група корисника који користе услуге „Предаха”, у Врбасу мање, али у околним општинама не могу родитељи сами да схвате предност услуге, која је док траје пројекат бесплатна и имају идеалне услове да то испробају и искористе, јер их то не чини мање добрим родитељима, већ одморним - истиче Кошутић.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Он подсећа родитеље да се запослени, који раде са децом с посебним потребама, уморе за осам сати у току радног времена, а како очекивати да родитељи даноноћно буду посвећени детету и то у континуитету од 10,15, 20 година. Нормално је да су родитељи уморни, међутим, некад најуморнији родитељи не препознају симптоме, јер је сваки дан већ добро позната рутина, зна се кад се устаје, једе, леже, ко долази у кућу и дани постају колотечина.


Кулска установа излази из локалних оквира

Основана као Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама, „Плава птица” је прво примала само кориснике са територије кулске општине, међутим, сада је то проширено, јер околне локалне самоуправе немају установе тог типа.  Општина Врбас нема ниједну установу која пружа услуге социјалне заштите, Општина Оyаци има само дневни боравак, као и Апатин, док Србобран има дневни боравак и рану интервенцију.

- Нама све чешће долазе на смештај корисници из других општина, као и на програме рехабилитације - истиче Марко Кошутић, директор „Плаве птице” и додаје да долазе корисници из целе Војводине и где постоји, а нарочито где не постоји услуга, јер родитељи траже место које им одговара.

Иако није предвиђено да Плава птица пружа услуге ван локала, то ипак чини, мада, према Кошутићевим речима, много је лакше када породица живи у месту у ком добија услугу, и не мора да путује 50 километара да би добила дневни боравак. По неким параметрима „Плава птица” је највећа установа овог типа у Војводини.

- За становање уз подршку за које Министарство даје лиценцу  примамо десет корисника, други смо по величини у Србији, јер таква услуга постоји још само у Београду и Панчеву - каже директор Кошутић и додаје да је дневни боравак највећи у Војводини, ако се не рачуна школа „Др Милан Петровић” у Новом Саду, јер је то школска установа, а не установа социјалне заштите.


- Често кад се родитељ изолује са дететом, он мисли да једини зна како његово дете једе, спава, и нико неће моћи све то да уради без њега. Често родитељи питају да ли смеју да дођу на „Предах” са децом, али онда је та услуга беспотребна и ником не представља предах - каже Кошутић.

Он поручује родитељима да не верују слепо сваком ко се бави њиховим дететом, да увек размисле, али да могу бити слободнији кад долазе у установу која свакодневно ради са сличном децом, где раде људи који знају да препознају све фазе кроз које та деца пролазе.

М. Стакић

 

ПројекатРавноправниреализовала јеПанонија медиауз подршкуДневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине Кула.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести