Прекинут рад постројења за прераду воде у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Представник конзорцијума фирми инвеститора постројења за пречишћавање питке воде за град Зрењанин Ненад Обрадовић саопштио је да је у петак, 10. новембра, у 13 часова, прекинут рад постројења, што значи да се снабдевање града водом од тог момента више не обавља преко њега.
vodovod zrenjanin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

- Били смо принуђени на овај корак, пошто обећано одобрење за рад постројења ни данас није пристигло од надлежног Покрајинског секретаријата за здравство, а успешно су завршена сва предвиђена испитивања која су још једанпут потврдила потребан квалитет пречишћене воде према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће Републике Србије, како на самом постројењу, тако и градској мрежи. Подсећамо јавност да смо у протеклих десетак дана, чекајући одлуку, воду испоручивали  бесплатно, а да дневни трошкови превазилазе 4.000 евра – нагласио је Обрадовић.

Постројење ће, по његовим речима, поново бити у функцији, и град ће се преко њега снабдевати пречишћеном водом за пиће оног момента када се добије сагласност надлежног секретаријата којем је сва потребна документација уредно предата.

Како је “Дневник” већ писао, санитарна инспекција из Покрајине је конзорцијуму фирми којем је поверен посао пречишћавања воде ускратила рад, с образложењем да се не може бавити комуналном делатношћу. Како је навео Обрадовић, она је то учинила задирући у надлежност Министарства грађевине, које има тумачење да овај конзорцијум може да се бави услужном делатношћу прераде воде. У међувремену смо покушали да добијемо одговор Покрајинске санитарне инспекције, али се она још увек не оглашава у јавности овим поводом.

У протеклих десетак дана, чекајући одлуку, вода испоручивана бесплатно, а дневни трошкови превазилазе 4.000 евра (Ненад Обрадовић)

О проблему водоснабдевања у Зрењанину биће речи и на данашњој трибини Зрењанинског социјалног форума, која ће бити одржана у малој сали Културног центра, с почетком у 19 сати. Уводна излагања одржаће биолог и бивши шеф лабораторије Јавног комуналног предузећа “Водовод и канализација” Живојин Ђурин и политиколог и активиста Зрењанинског социјалног форума Мирослав Самарџић. Позив за учествовање на трибини упућен је и надлежнима у ЈКП “Водовод и канализација”.

Пре почетка расправе биће приказан документарни филм “Зрењанински рашомон”, који је приредио Раднички видео клуб Зрењанинског социјалног форума, а филм је посвећен проблему пијаће воде у граду на обалама Бегеја.

-Више од једне деценије је вода из јавног водовода у Зрењанину забрањена за пиће и припремање хране. До сада је у граду било више иницијатива грађана које су се бавиле овим проблемом, али тренутно нема јавне расправе о снабдевању становништва Зрењанина водом за пиће. Ова трибина има за циљ да обнови дискусију о овој теми, како би цео подухват био транспарентнији и како би грађани били укључени у решавање најважнијег комуналног проблема у граду – истиче Мирослав Самарџић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести