Пресушила Окањ бара специјални резерват природе код Елемира

ЕЛЕМИР: Мањак падавина овог пролећа изменио је и изглед Специјалног резервата природе „Окањ бара“код Елемира, који је ових дана потпуно безводан, што је заиста неуобичајено за ово доба године и ретко се догађа. Оскудица воде утицала је и на биљни и животињски свет, а то се види из упоредних фотографија терена Окања из 2013. године и оних начињених у недељу.
1
Фото: Стање у резервату ових дана

Подсетимо, Окањ бара, затим баре Црвенка и Чикош, делови атара села Елемир, Тараш, Кумане и Меленци, у мају 2013. године проглашени су заштићеним подручјем од изузетног значаја, односно прве категорије, као Специјални резерват природе „Окањ бара“. Очување јединственог панонског еко-система, типичног за заслањене муљевите баре са очуваним биљним врстама и животињским светом, био је кључни циљ одлуке Владе Србије о проглашењу „Окања“ за специјални резерват.

Дугогодишњим истраживањима и анализама утврђено је да на подручју Окања егзистира чак 39 типова станишта. Није необично, јер се резерват простире на укупној површини од 5.480 хектара и већи је од резервата Царска бара, код Белог Блата, за око хиљаду хектара. У режиму строге, првостепене заштите, само је Окањ бара на северном ободу Елемира, односно површина од 166 хектара.

Окањ бара простире се на укупној површини од 5.480 хектара и већа је од резервата Царска бара, за око хиљаду хектара

У резервату се могу наћи биљне врсте као што су панонски звездан, слатинска паламида, шварценбергова боквица, врањемил, безбридњача, жутеница… Међу животињским врстама су вилин коњиц, тврдокрилци, више врста водоземаца и гмизаваца, строго заштићене врсте сисара, текуница, хрчак, слепи мишеви… Када Окањ обилује водом, ту се могу видети роде, велике мешовите колоније чапљи, па патке кашикаре, њорке…

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести