Пријава за нове смерове у Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору

СОМБОР: Гимназија „Вељко Петровић“ однедавно је богатија за три нова смера.
so gimnazija
Фото: Град Сомбор

До четвртка, 15. априла, родитељи и други законски заступници могу електронским путем на порталу „Моја средња школа“, да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења намењена ученицима са посебним способностима за рачунарство и информатику, за географију и историју као и оне талентоване за спорт. Сви који не искористе предност електронског подношења пријава за полагање пријемног испита, пријаву директно у школи могу да поднесу 15. и 16. априла.

Као прво одељење намењено посебно талентованим средњошколцима сомборска Гимназија је пре четири година добила дозволу ресорног Министарства просвете да отвори своја врата за младе наде рачунарства, односно ИТ технологија, да би прошле године исто било омогућено и ученицима надареним за географију и историју. Тада је по речима директора ове образовне установе Душана Мишковића, 13 ученика уписало нов смер, а на посебном пријемном испиту било је неколико кандидата који нису испунили критеријуме.


Хиљаду сати спорта

Специфичност овог програма наставе и учења огледа се у томе што ће ученици за четири године имати преко 1.100 часова из области спорта, значајно више него код осталих гимназијских смерова. Ученици овог смера ће тако током четворогодишњег школовања имати чак 576 часова из предмета Спорт и тренинг захваљујући којем ће овладати знањима о систему физичке културе, историји спорта и олимпизма, са посебним освртом на спорт као друштвену делатност, те законитости и правила тренажног процеса. Приде, изучавајући предмет Спорт и здравље, ученици ће овладати знањима о утицају правилне исхране и суплемената на постигнућа у спорту, значају спорта и вежбања на репродуктивно здравље и здравље уопште, као и знањима о улози спорта у превенцији коришћења психоактивних супстанци.


- Епидемија Ковид 19 спречила нас је да прошле године боље упознамо будуће гимназијалце са новим смером, али се надам да ће ове бити више заинтересованих. Да баш ми будемо изабрани, определило нас је то што су основци у овом региону заинтересовани и надарени за историју и географију, али и то што имамо добар кадар међу којима су доктори наука, као и професори чији ђаци постижу изузетне резултате на републичким такмичењима. Уз све то, наша школа је испунила и критеријуме када је реч о условима, пошто имамо интерактивне табле и информатичке кабинете који су потребни како би ученици могли да приступе географском информационом систему - објашњава Мишковић.

Од школске 2021/22 године сомборска Гимназија је добила дозволу да отвори одељење намењено младим спортистима, чиме се уврстила у ред пет српских школа, међу којима три војвођанске. Да би такво одељење било успостављено потребно је најмање 15 ученика.

„Број часова, садржаји који се изучавају, стручни наставници и опремљене школе стварају услове да матуранти постану изузетно ефикасни студенти на одговарајућим факултетима за спорт и физичко васпитање, укључујући и факултете који припадају универзитетима Војске Србије и Полиције Републике Србије, при чему се ученицима не ускраћује проходност и на студијске програме из других области”, објавила је Гимназија „Вељко Петровић“, док је градски Спортски савез пружио пуну подршку отварању оваквог образовног профила.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести