Припреме за лов на владимировачку лисицу и шакала

ВЛАДИМИРОВАЦ: Пети „Лов на Владимировачку лисицу и шакала”, у организацији Ловачког друштва „Фазан” које газдује на 5.700 хектара владимировачког атара, одржаће се у суботу 13. фебруара. Скуп ловаца биће од 7 до 8 часова у Свечаној сали „Ф&Н Гила”, а лов почиње у 9.30 сати.
1

Како се и у лову поштују епидемиолошке мере број места је ограничен, па  организатори позивају заинтересоване ловце да се што пре пријаве. Котизација је 1.000 динара и укључује свечани ручак.

- Трудимо се да поштујемо сва правила што се тиче пандемије, тако да рачунамо да нећемо имати више од 150 ловаца - каже председник ЛД „Фазан” Драган Марчетић. - Долазе нам људи са свих страна, али сад немамо више госте из иностранства.

Ловци данас све чешће наилазе на негативне коментаре због оваквих манифестација, односно организованих ловова, али, како каже наш саговорник, нико не види кад воде рачуна о животињама и природи, кад праве хранилице или, што је најважније, кад ловом чувају своја домаћинства.

- Лисице и шакали су се толико брзо размножили, да нам улазе у село, чак и у дворишта, па тако највише уништавају живину - указује Марчетић. - С обзиром на то да је забрањено пуцање у насељеном месту, људи се довијају како да отерају штеточине, тако да ми организујемо ловове на лисице и шакале и на тај начин их сводимо на број јединки који природа може да издржи. Притом, ми већ четири године не ловимо зечеве, а један од разлога је и тај што их лисице све поједу, ако узмете у обзир да само једно младо лишче поједе око пет-шест. Слична ситуација је и са фазанима. Иако имамо прихватилиште за пилиће фазана, чим стасају и ми их пустимо, поједу их лисице, па чак и пси луталице.

Ловачко друштво „Фазан” из Владимировца броји 42 активна члана. Према речима нашег саговорника, све је мање младих ловаца.         Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести