Пристан ће довести наутичаре у Зрењанин

ЗРЕЊАНИН: У току је измуљење канала Бегеј у Зрењанину. Радови се спроводе у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.
ц
Фото: Dnevnik.rs

Измуљење канала Бегеј, на месту старе окретнице за бродове, обавља се помоћу хидрауличних багера на амфибијским гусеницама. Извађени материјал се пловним објектима транспортује два километра низводно на локацију депоновања.

На почетку старе окретнице за бродове биће постављен плутајући док, односно пристан. Та локација је у близини постојећих градских саобраћајница и пешачког моста. Радови се спроводе у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Румунија - Србија под називом „Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју“ (БЕГА), а вредност посла износи 584.190 евра.

„Уређењем обале и постављањем пристана омогућава се коришћење туристичког потенцијала Хидросистема ДТД и омогућава развој наутичког туризма у Зрењанину и околини. Такође, и кроз ове радове, препознат је потенцијал Хидросистема ДТД као могућег покретача у области пловидбе и сарадње између Србије и Румуније“, саопштило је Јавно предузеће „Воде Војводине“.

Иначе, пројекат БЕГА се у Србији односи на ревитализацију канала Бегеј на потезу од границе са Румунијом до хидротехничког објекта у Клеку, у дужини од 32,26 километара. Поред измуљења окретнице и изградње пристана, пројекат ревитализације канала Бегеј обухвата и израду техничке документације за потребе измуљења, депоновања и ремедијације седимента на пловном Бегеју, као и набавку пловног багера и пловне косачице за одржавање његове пловности.

Такође, предвиђа и санацију хидротехничких објеката у Клеку и Српском Итебеју, као и изградњу двонаменске стазе (радно – инспекционе и бициклистичке), од границе са Румунијом до преводнице у Клеку. Укупна вредност целог пројекта износи око 14 милиона евра.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести