Признање ансамблу "Врело" за очување културног наслеђа

РУМА: Вокално-инструменталном етно ансамблу „Врело„, познатом по специфичним и упечатљивим концертима и модерним музичко-сценским наступима, уручена је Румска новембарска повеља за изузетне резултате у области музичког стваралаштва, као и за допринос промоцији Општине Рума у земљи и иностранству.
1
Фото: Ансамбл "Врело", промо

Чланица ансамбла Наташа Ловрић казала је да је велика част добити такво признање, јер то значи да је препознат дугогодишњи марљив рад и квалитет. Такође, тиме су добили и потврду да су на прави начин промовисали Руму и Срем, али и да чувају културно наслеђе, на модеран и препознатљив начин.

- Иако смо наступали у иностранству и другим градовима наше земље можда смо најемотивнији на бини Културног центра Рума, јер смо на њој одрасли. Све те светске бине не могу да донесу толико среће, узбуђења и других разних емоција колико она у Рума - казала је Наташа Ловрић говорећи о уручењу награде. 

Ансамбл „Врело„ оформљен је 1999. године и на почетку је био женски певачки састав који је изводио традиционалну музику. „Врело” данас чини осморо чланова, а од инструмената користе бас гитару, бубњеве, удараљке и хармонику.

- Променили смо начин рада 2003. године, те уместо народних инструмената користимо електричну бас гитару и бубњеве, а с тим новим концептом смо први пут наступили на новосадском Егзит фестивалу - објаснила је Наташа Ловрић. 

Да се ради о изузетно талентованим музичарима говори и податак из 2007. године када су на Би-Би-Сијевом конкурсу за најбоље неафирмисане музичаре из целог света „Следећа велика ствар”, у конкуренцији више од 2.500 извођача, из 88 земаља, чланови „Врела” освојили друго место са песмом „Пошле моме”. 

- То такмичење је била одскочна даска за нас, јер смо након тог успеха наступали на великим фестивалима и престижним клубовима у већини европских градова, попут Париза, Берлина, Лондона, Осла, Прага, Граца, Санкт Петербураг, Будимпеште, док смо у Србији свирали на свим већим фестивалима као што су Егзит, Гуча, Нишвил, Зајечарска гитаријада, Белеф - набројала је Наташа Ловрић.

Како је најавила наша саговорница наредни наступ ансамбла биће у Крагујевцу, а у плану су наступи и за Нову годину. 

С. Ковач

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести