Продисаће насеље на рубу града

ЗРЕЊАНИН: Годинама је Багљашки канал у Зрењанину представљао огроман комунални и еколошки проблем, чије решавање се одлагало у недоглед.

Житељи улица и насеља покрај којих пролази овај канал често су упозоравали на опасност од заразе која вреба из њега. Канал који иде ободом највећег зрењанинског насеља Багљаш изграђен је 60-их година прошлог века. Основна намена му је била да прикупља кишну канализацију и вишак воде у том делу Зрењанина. Али, временом је он добрим делом претворен у каљугу и сметлиште обрасло шеваром и трском, а и тамо где је вода преовлађивала, по њој су пливале хрпе разноврсног отпада.

Целом дужином, од око седам километара, несавесни појединци су затрпавали канал разноразним смећем, а обале су биле зарасле у трску и коров, као идеална легла комараца и станишта пацова и змија. А, онда је ове године, коначно, почело уређење Багљашког канала.

- Сведоци смо да је ово вишедеценијски проблем. Багљашки канал је лепо замишљен и он има функцију да прикупља атмосферске воде од индустријске зоне „Багљаш“, па дуж руба града, до самог уливања у Бегеј. Велика средства смо одвојили у градском буџету за 2015. годину за сређивање канала – рекао је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић приликом јучерашњег обиласка радова на зацевљењу канала код новоотвореног Авив парка.

Јањић је подсетио да су у претходном периоду урађени неки пропусти и да је омогућен проток воде у каналу.
- Идеја је да канал, тамо где пролази кроз насеље, буде зацевљен. То је једино решење да спречимо ширење непријатних мириса и да подигнемо квалитет живота грађана на један виши ниво – истакао је Јањић и нагласио да ће следеће године у буџету бити предвиђена нова средства за даље зацевљење.

Директор Дирекције за изградњу и уређење Зрењанина Горан Краварушић објашњава да се код Авив парка уређује деоница у дужини од 500 метара и да је инвестиција вредна 40 милиона динара. Извођач радова је конзорцијум који чини Водопривредно предузеће „Средњи Банат“ и шљункара „БМБ“. Рок за завршетак ових радова је 60 дана.

-Тамо где канал пролази кроз насеље, он ће бити зацевљен, док ће на отвореном простору бити одржаван и сваке године чишћен, како не бисмо поново дозволили да буде затрпан разноразним отпадом. Ове године смо уложили укупно 80 милиона динара, прво за комплетно чишћење, а онда и за зацевљење које је у току и које ће бити настављено и наредне године – казао је Краварушић. 

Ж. Балабан

 

 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести