Продужени боравак први пут у шајкашкој школи

ШАЈКАШ: Основна школа „Исидора Секулић“ Шајкаш почела је са реализацијом програма рада продуженог боравка, који је омогућио родитељима ученика првог и другог разреда да њихова деца након завршетка редовне наставе буду у школи још један део дана, док су им родитељи на послу.
2
Фото: Dnevnik.rs

Овај необавезни облик непосредног васпитно-образовног рада у Шајкашу је организован први пут, а према речима директорке школе Мирјане Николић Мушицки, заинтересованост деце и родитеља је велика.

- Велики број родитеља је током анкетирања показао заинтересованост да се њихова деца укључе у програм продуженог боравка, јер многи од њих раде и добар део дана проводе на послу. Родитељима је важно да време боравка у школи деца проведу учећи, радећи домаће задатке, али да истовремено не страхују за њихову безбедност, јер су под будним оком учитељице која ради само са њима. За децу су поред активности везаних за праћење наставног градива и израде домаћих задатака припремљене и различите ликовне, драмске спортске и музичке активности, као и разне радионице – каже директорка.

Циљ продуженог боравка, поред бриге о деци у времену када нису на редовној настави, није само да им помогне у савладавању градива и изради домаћих задатака, већ да кроз понуду различитих садржаја утиче на изједначавање услова учења и рада за сву децу у школи. Продужени боравак ће утицати на развој личности и индивидуалних потенцијала детета, унапређење социјалних вештина кроз интеракцију са другом децом, неговаће хуманост, љубав, навике културног понашања, колективног и другарског духа, толеранцију и радно васпитање.

- Са децом у продуженом боравку ради једна од наших учитељица, али су у њен рад и активности укључени и учитељи првог и другог разреда, наставници руског и енглеског језика и стручна служба школе, како би рад са ученицима у продуженом боравку био што квалитетнији. Рад са ученицима се одвија у једном од школских кабинета који је у потпуности прилагођен потребама ученика за реализацију свих програма и садржаја прописаних планом и програмом продуженог боравка. Деца су нам већ првог дана пренела позитивне утиске и коментаре да им је лепо и да би волели да остану и сат, два дуже него што је предвиђено програмом, тако да знамо да су задовољни и срећни смо што имамо могућност да то ове године приуштимо нашим родитељима и деци – наводи Николић Мушицки.

Радно време продуженог боравка за ученике који наставу похађају пре подне је од 11.30 до 17.00, а за ученике који наставу похађају после подне од 7.30 до 13.15. часова. У оквиру продуженог боравка организује се интегрисано учење и поучавање, учење кроз игру, праксу, решавање проблема, организовано провођење слободног времена, излети, шетње, боравак на чистом ваздуху и спортске активности, а све у складу са прописаним мерама у борби против коронавируса и поштовање епидемиолошких мера.

Школа је за реализацију овог пројекта добила дозволу и подршку Министарства просвете, Школске управе Нови Сад и Општине Тител, захваљујући којој сва деца која учествују у програму продуженог боравка до краја школске године имају бесплатне оброке које чине ужина и ручак.

Текст и фото: С. Кнежевић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести