Програми Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору

СОМБОР: У оквиру акције „Прочитали смо ми, прочитај и ти“ коју организује овдашња Градска библиотека „Карло Бијелицки“, сомборски малишани могу у среду 13. октобра да крену у најављену библиоавантуру.
11biblioteka Seniori na drustvenim mrezama
Фото: Град Сомбор

Наиме, промоцијом дела младог, али већ добро афирмисаног дечјег писца Стефана Тићмија започиње са радом овогодишњи Читалачки клуб Дечијег одељења сомборске библиотеке, па ће два Тићмијева романа, два бисера српске дечје књижевности, „Ја сам Акико“ и „Капут од маховине“, бити сјајан увод у авантуру читања, истраживања, маштања и креативности, коју библиотекари спремају за све чланове Читалачког клуба.

Сви заинтересовани млади читачи су се током септембра пријављивали не би ли узели учешће у Читалачком клубу, још једној од акција библиотеке која, по статистичким подацима Народне библиотеке, годинама уназад спада у сам српски врх када је у питању број редовних чланова као и број позајмљених књига „пер капита“, односно по глави становника локалне заједнице. За ову акцију је стигло 30 пријава, а како кажу овдашњи библиотекари наслови за читање су већ одабрани, а стартни пакетићи спремни. Сви учесници ће добити све што им је потребно за први круг читања, а следећи састанак биће заказан за четири недеље, за потребне анализе, разговоре, домаштавања и илустрације прочитаног. И тако укруг, до јуна, када ће прича бити заокружена још једном промоцијом дечјег писца и доделом награда за учеснике. Ментор свим учесницима ће бити Јефимија Топаловић, професор српског језика и књижевности, а прва, октобарска, промоција Стефана Тићмија и старт ове библиоавантуре заказани су за среду у 13 сати, у сали Дечјег одељења Библиотеке.

Да сомборски библиотекари пођеднако воде рачуна о свим својим члановима, доказују и активности које су у Позајмном одељењу „Карла Бијелицког“ организоване поводом Међународног дана старијих,а намењене управо овој категорији чланова. Прва активност била је „Гости библиотекари“ где су корисници били у прилици да сами буду у улози библиотекара, да препоруче прочитану књигу осталим корисницима, да преузму и раздуже књигу, да књигу врате у фонд уз помоћ библиотекара, да размене искуства и утиске, па су се тако у овој улози нашле гошће библиотекарке Ева Панић и Ерика Аyић, дугогодишње читатељке и чланице библиотеке.

Како најмодерније технологије утичу и на читатељску публику, сомборски библиотекари су организовали и обуку за рад на смарт телефону, таблету и рачунару, која је реализована у сарадњи са овдашњом Гимназијом „Вељко Петровић“. Ученици школе су старијим члановима одржали један школски час у библиотеци школе, а акција је имала за циљ да обучи старије кориснике како да претражују интернет и користе програме за комуникацију преко интернета, као и о употреби друштвених мрежа.     

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести