Произвођачи и откупљивачи за викенд на “Данима крстурске паприке“

РУСКИ КРСТУР: Привредна манифестација „Дани крстурске паприке” посвећена паприци као бренду села, одржаће се у суботу 17. августа под покровитељством општине Кула и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
1
Фото: Dnevnik.rs

Програм почиње у 10 часова припремањем традиционалног јела, пуњене паприке са млевеним месом и дегустацијом специјалитета, а након тога је предвиђен скуп откупљивача и произвођача и обилазак више парцела паприка. Организатор приредбе Удружење произвођача паприке Руски Крстур најавило је да ће се у 15 котлова крчкати по стотину паприка.  Манифестација ће бити одржана на старом месту, у малом парку у центру Руског Крстура, где ће бити постављени штандови спонзора и ручни радови који представљају ово место. Домаћини очекују долазак повртара из околних села, али и из далека, Параћина, Петровца на Млави, Удружења „Лесковачки ајвар”… затим произвођача паприке из Мађарске и Словачке.


Паприка добро родила

Ове године под паприком је  350 хектара  и по речима  повртара добро је родила. Више од 90 одсто биће прве класе, кажу, па са великим очекивањима припремају се за бербу крајем месеца. Највише је посејано црвене роге, али на њивама има и бабуре и парадајз паприке.

- У односу на прошлу годину ова година је била наклоњена паприци , због честих пролећних киша– рекла је председница Удружења произвођача  паприке у Руском Крстуру Душица Орос и изразила очекивање да ће повртаре послужити клима уочи бербе, премда је трећина површина заштићена од леда мрежама за засену, а велики део површина осигуран.


Дефиле парадних коња Коњичког клуба „Русин” и овога пута ће се одржати у 17 часова, док је свечано отварање манифестације предвиђено за 17.30.  Најмлађи ће моћи да учествују у традиционалном тематском маскенбалу и такмичењу за најлепшу маску, а потом следи такмичење у кувању ајвара, одабир најлепшег штанда, најтеже паприке, а за победнике у тим категоријама обезбеђене су пригодне награде.

Музички део програма почиње у 19 часова, а од 22 је концерт групе „Дивљи кестен”.

З. Делић

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести