Пројекат школе за основно и средње образовање „Вук Караџић” и „Планете”

СОМБОР: Један од најбољих показатеља хуманости једног друштва је свакако однос према онима који имају мање среће у животу и који се сусрећу са бројним проблемима, били они физичке или психичке природе.
Кошница/М. М.
Фото: Кошница/М. М.

Управо због тога је рад сомборске Школе за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“ важан не само за простор западне Бачке, већ и за целу земљу, па сваки пројекат који се реализује у овој установи с пуно права завређује пажњу и шире јавности.

Тако је и на позитивне реакције наишла и вест да је у Дневном боравку за децу, младе и одрасле ометене у развоју који свој рад реализује у ШОСО са домом „Вук Караџић” недавно одржана прва радионица у оквиру пројекта „Кошница - циркуларна економија као модел предузетништва младих“. Током радионице корисници програма, заједно са едукаторима, израђивали су седалице за столице од старих памучних мајица, украсне кутије од старих новина и картона, и припреман је материјал за израду торби и кецеља од тексаса.

Како пројекат има и елемент предузетништва, сви израђени предмети се продају. Прикупљени новац користи се за куповину средства за рад „Кошнице” и унапређење слободног времена корисника Боравка. Координаторке пројекта су Ена Стојковић и Радмила Јокић.

Током пројекта, сем еко-креативних радионица, наставиће се и са уређењем просторија социјалног предузећа „Кошница” кроз неколико волонтерских радних акција и опремање са средствима за рад као што су машине, столице, столови....Овај простор биће намењен за рад предузећа, али и за активности слободног времена као што су разноврсне радионице, вечери друштвених игара и дружења. Цео пројекат спроводи Центар за развој образовања „Планета” и сомборска ШОСО са домом „Вук Караџић”, а подржао га је Град Сомбор у склопу конкурса за финансирање програма удружења у области социјалне и здравствено заштите.

Ова активност, заправо, представља наставак једногодишњег истоименог пројекта која је покренула „Планета”, а подржали Амбасадори одрживог развоја и животне средине кроз ЕНВ.НЕТ пројекат као субгрант за Центар за развој образовања „Планета”. До сада су  у склопу пројекта одржане креативно-едукативне радионице у свим сомборском основним и средњим школама, али школама у Сивцу ( општина Кула) и Каравукову (општина Оџаци), при чему је кроз радионице прошло преко 300 деце и младих, заједно са њиховим наставницима. Радионицама је претходило прикупљање рециклажног материјала - старог текстила, док су израђени употребни предмети пласирани на продајним изложбама као што су Међународни сајам цвећа у Сомбору, састанак еколошких координатора програма Еко-школа на Златибору, у Покрајинској влади у Новом Саду и сличним манифестацијама.   

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести