Пројектом Управљање и анализа саобраћаја Вршац постаје паметан град

ВРШАЦ: На седам улаза у Вршац, односно излаза из града, у току наредне године биће постављене камере за аналитику саобраћаја и препознавање регистарских таблица, а које ће допринети општој бебедности и бољој контроли саобраћаја.
vrsac
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Све то део је прве целине пројекта „Управљање и анализа саобраћаја” у оквиру ког је Град Вршац од Министарства за иновације и технолошки развој добио 57 милиона динара, а чиме ће постати један од првих „паметних градова” у Србији. Пројекат има укупно три целине које треба реализовати до краја идуће године.

- Друга целина односи се на анализу и евиденцију јавних паркиралишта, што подразумева постављање паркинг сензора за детекцију заузетости - додаје за „Дневник” члан Градског већа за образовање и председник локалног Савета за безбедност саобраћаја Мирослав Лепир. - Трећа целина односи се на такозване паметне семафоре, односно паметне раскрснице, и управљање изменљивом саобраћајном сигнализацијом. Имаћемо укупно шест паметних раскрсница где ће светлосним уређајима управљати паметни контролори повезани са камерама за видео аналитику. Четврта целина, а која обједињује претходне три, јесте модеран мониторинг центар за праћење и управљање саобраћајем, видео-надзором, системом препознавања таблица, системом заузетости паркинга и паметним семафорима.

Реализацијом овог пројекта, према речима нашег саговорника, очекује се постизање знатно вишег нивоа опште безбедности коришћењем савремених иновативних технологија, а корист би требало да имају не само учесници у саобраћају већ сви грађани Вршца.

- Када је реч о паметним раскрсницама, реч је о светлосним уређајима којима управљају паметни контролери повезани са камерама које детектују број возила, односно колону возила и на основу тога одређују оптималан режим рада и омогућују бржи проток возила, без стварања гужви и застоја. С друге стране, детекцијом регистарских ознака овај систем препознаје возила вишег приоритета као што су возила хитне помоћи, полиције и ватрогасне службе, те отвара зелени талас и омогућује им брз пролаз кроз паметне раскрснице. Предвиђено је укупно шест паметних раскрсница на Булевару Жарка Зрењанина, у Улици Стефана Немање и Дворској улици - појашњава Лепир.

О важности реализације овог пројекта говори и податак да се на годишњем нивоу од саобраћајних прекршаја у градски буyет слива око 13 милиона динара, а од тог новца се кроз програме Савета за безбедност саобраћаја унапређује саобраћајна инфраструктура, саобраћајно васпитање и образовање.

- Вршац континуирано ради на повећању безбедности свих учесника у саобраћају и на побољшању саобраћајне и путне инфраструктуре. Само у претходној години, Град је уложио 550 милиона динара за изградњу нових и реконструкцију постојећих путева у дужини од 18 километара. Уређене су зоне школа и постављени мерачи брзина. Имамо сјајну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја. Организовали смо едукације свих ризичних категорија у саобраћају и спровели низ превентивно-промотивних активности. Реализује се и пројекат техничке заштите установа образовања, што ће допринети повећању нивоа опште безбедности. Драго нам је да је Министарство препознало наш град као иновативну средину која брине о безбедности својих грађана - закључује члан Градског већа за образовање и председник локалног Савета за безбедност саобраћаја Мирослав Лепир.

Л. Радловачки

Апликација наводи до паркинг места

У Вршцу постоје две зоне паркирања, прва и друга зона, у којима се наплаћује паркинг. У првој зони је 639 места за паркирање, у другој 366, а постоји и 205 посебних места, што је укупно 1.210 паркинг места.

- Паркинг сензори биће постављени на укупно 100 паркинг места у првој зони у ужем центру града где су у ствари и највеће гужве - каже Лепир, детаљније појашњавајући другу целину пројекта „Управљање и анализа саобраћаја”. - Возачи ће информацију о слободним паркинг местима добијати преко електронских дисплеја, путем веба и путем мобилне апликације која ће их практично наводити до слободног паркинг места, што ће свакако нашим грађанима олакшати свакодневно функционисање, али ће бити и од велике користи посетиоцима нашег града.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести