Пронађен кип Прашког Малог Исуса у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Кип Прашког Малог Исуса недавно је пронађен у ризници Римокатоличке катедрале у Зрењанину.
d
Фото: Dnevnik.rs

Овај кип је, током свете мисе, одржане на празник Пресветог Тројства, освештао катедрални жупник, генерални викар Роберт Пашћик.

Дете Исус је представљено са круном на глави. У левој руци држи златну јабуку која представља земљину куглу, а десном руком пружа благослов.

– Овај кип Прашког Малог Исуса је у катедралу пренет из једног дома за сирочад. Дао сам налог да се рестаурирају круна и два плашта, а намеравам да наручим још плаштева – рекао је катедрални жупник Роберт Пашћик.

Кип је смештен на помоћни олтар, са десне стране цркве, у стаклену витрину са лед осветљењем. Приликом венчања младе се, на том помоћном олтару, моле пред сликом Секељ Берталанове Богородице.

- Сврха тога је да моле за дечји благослов, те је било логично да ту сместимо и кип Прашког Малог Исуса – истакао је Пашћик.

Фото: Dnevnik.rs

Подсетимо, у Великом Бечкереку су Милосрдне сестре Светог Крижа држале римокатолички дом за сирочад, од 1908. до 1947. године. Дом је био смештен у тадашњој Немачкој улици (данас Жарка Зрењанина), а зграда је срушена 1963. године.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести