Прве анализе кажу да је зрењанинска вода исправна

​​​​​​​ЗРЕЊАНИН: Прошле су две недеље откако водоснабдевање града Зрењанина иде са постројења за пречишћавање воде. Први резултати анализа воде били су добри, а ових дана очекују се нови извештаји.
1
Фото: Dnevnik.rs

-Анализе се раде свакодневно и тај посао обавља Завод за јавно здравље Зрењанин. Прва анализа која нам је достављена била је добра и сви параметри су били у оквиру прописа. Оптимиста сам и верујем да ће анализе показати да наше постројење испоручује исправну воду и да ће забрана бити укинута – каже директор фабрике воде Бојан Димкић.

Извештај показује да је концентрација арсена 0,011 милиграма на литар, што је у границама максимално дозвољених вредности и по том критеријуму вода је исправна. И остали параметри, као на пример натријум и бор, такви су да је оцењено да вода одговара прописима из Правилника о хигијенској исправности.

По Димкићевим речима, из постројења се у водовод испоручује између 200 и 250 литара пречишћене воде у секунди, што говори о прилично великој потрошњи. Вода се, осим на излазу из постројења, узоркује и на седам мерних места у граду и ти резултати се анализирају и достављају најпре Градској управи. Димкић каже да би узорци требало да буду исправни у континуитету месец дана, да би могао да се поднесе захтев за укидање забране употребе воде из зрењанинског водовода за пиће и припрему хране.

Пре неколико дана, иначе, започета је изградња резервоара за пречишћену воду.

-Овај резервоар ће обезбедити стабилан притисак у водоводној мрежи и стабилност водоснабдевања града. Циљ нам је да унапредимо систем како бисмо могли да испоручимо преко 400 литара пречишћене воде у секунди и како бисмо максимално обезбедили сигурност водоснабдевања – истиче Димкић.

Ж. Балабан

 

Miša
13.10.2020 • 21:36
Što bacaju pare na izgradnju rezervoara za vodu, kad je u centru Zrenjanina izgrađen velelepni ogromni vodotoranj koji je, očito, još jedna promašena investicija kao npr. most na suvom, Dani piva bez pivare, rušenje Ajfelovog mosta na malom Begeju i izgradnja većeg koji nije izdržao ni dva kamiona...
EUR/RSD 117.3378
Најновије вести